Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. rugsėjo 23 d.

UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ nacionalinį registrą papildė šeši nauji objektai

Rugsėjo 20 dieną į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ nacionalinį registrą oficialiai buvo priimti šeši nauji objektai, du iš jų – Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje saugomi dokumentai ar jų kolekcijos: Elijo ben Saliamono Zalmano (Vilniaus Gaono) publikuoti darbai ir Simono Daukanto originaliosios kūrybos ir vertimų autografai, saugomi ne tik Nacionalinėje bibliotekoje, bet ir Lietuvių literatūros ir tautosakos institute bei Vilniaus universiteto bibliotekoje.

Nacionalinio komiteto „Pasaulio atmintis“ nariai ir nepriklausomi dokumentinio paveldo ekspertai Nacionalinio registro vertais objektais taip pat pripažino Stasio Ušinsko filmą „Storulio sapnas“ ir jo lėlių-marionečių brėžinius, saugomus S. Ušinsko dukters Rasos Ušinskaitės ir Lietuvos centriniame valstybės archyve, Martyno Mažvydo autografą, saugomą Vilniaus universiteto bibliotekoje, Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje saugomą „Amžinosios šlovės kapitolijų“ ir Neformalios lituanistinės mokyklos Kretingos bernardinų vienuolyne dokumentų kolekciją, saugomą Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje, Vilniaus universiteto bibliotekoje ir Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos šv. Kazimiero provincijos Kretingos Apreiškimo vienuolyno bibliotekoje.

Rugsėjo 20 d. Nacionalinėje bibliotekoje įvyko iškilmingas liudijimų įteikimas, tad nuo šiol Nacionaliniame registre yra 74 dokumentai ar jų kolekcijos: 36 iš jų pripažinti regioninės (europinės) ir 38 – nacionalinės reikšmės dokumentais.

Susijusi informacija: