Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. spalio 1 d.

Socialinių mokslų skaityklos naujienos

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Socialinių mokslų skaitykloje – naujos informacijos ir komunikacijos srities knygos, kurios leis naujai pažvelgti į šių dienų aktualijas ir bus naudingos šios srities specialistams.

Banerjee, Kyle. Building digital libraries: a how-to-do-it manual for librarians, 2019. Šis  vadovas pateikia nuoseklias instrukcijas, kaip kurti skaitmenines saugyklas, atsako į pagrindinius klausimus apie jų paskirtį ir planavimą, išsamiai aprašo architektūrą, formatą ir techninius klausimus, susijusius su jų kūrimu. Knyga, parašyta dviejų ekspertų, skirta tiems, kurie domisi skaitmeninių bibliotekų turiniu.

Rabinowitz, Dan. The lost library: the legacy of Vilna's Strashun library in the aftermath of the Holocaust, 2019. Knyga pasakoja apie Strašuno biblioteką, veikusią Vilniuje iki Antrojo pasaulinio karo. Tai buvo Europoje ir visame pasaulyje žinoma Vilniaus žydų biblioteka, kurią įkūrė bibliofilas ir mecenatas Matas Strašunas (1817–1885), testamentu perdavęs savo asmeninę retų ir svarbių žydų knygų kolekciją Vilniaus žydų bendruomenei.  Tad kokia šios bibliotekos istorija? Koks jos likimas? Atsakymai – šioje knygoje.

Information literacy and libraries in the age of fake news, 2018. Leidinyje pateikiami būdai, kaip perprasti informacijos raštingumo sampratą, kaip gebėti identifikuoti, gauti, vertinti, atrinkti ir etiškai bei atsakingai naudoti reikalingą informaciją iš įvairių informacijos šaltinių. Aptariamas bibliotekų vaidmuo mokant, kaip tapti kritiškesniais vartotojais, apsisaugoti nuo netikrų naujienų ir manipuliacijos informacija.

Science libraries in the self-service age: developing new services, targeting new users, 2019. Šioje knygoje Alvinas Hutchinsonas, skaitmeninių paslaugų specialistas, aptaria šiuolaikinių mokslinių bibliotekų vaidmenį kuriant ir teikiant naujas paslaugas, prisitaikant prie kintančių vartotojų poreikių. Autorius aprašo savitarnos istoriją, nagrinėja mokslinės komunikacijos, bibliotekų leidybos, duomenų tvarkymo ir kt. paslaugas. Knyga išleista bibliotekininkams ir kitiems informacijos profesionalams skirtoje serijoje „Chandos information professional series“.

Naujas knygas rasite Socialinių mokslų skaitykloje III a., 334 kab.

Dėl teminės leidinių paieškos visuomet galite kreiptis į informacijos paieškos konsultantus skaityklose.