Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. spalio 18 d.

Įkvepiančios moterys: žymios filosofės

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje tęsiame knygų ekspozicijų ciklą apie žymias pasaulio filosofes. Antroji ekspozicija skirta prancūzų literatūros klasikei, egzistencializmo filosofei, brandžiausiai feministei, ilgametei egzistencializmo krikštatėvio, Nobelio premijos laureato Jeano Paulio Sartre‘o bendražygei Simone de Beauvoir (1908–1986).

S. de Beauvoir garsėjo protu, išskirtiniais gabumais, maištinga dvasia ir begaliniu darbštumu. Nepaisant visų konfliktų ir sunkumų, su kuriais rašytojai teko susidurti, dėl pasirinkto gyvenimo būdo, pasaulėžiūros ir talento ji tapo viena įtakingiausių pasaulio moterų.

Studijuodama filosofiją Sorbonoje, S. de Beauvoir buvo vienintelė mergina kurse. Vėliau vienintelė atstovavo „moterų frontui“ išimtinai vyrų intelektualų sluoksniuose. 1929 m. susipažino su bendramoksliu J. P. Sartre‘u. Pažintis išaugo į visą gyvenimą trukusį ryšį. Abu neigė santuoką, laikėsi žodinės sutarties, kurią tolydžio pratęsdavo. Kūrėjai buvo drauge, tačiau išliko laisvi žmonės, vienas nuo kito nieko neslepiantys, vienas kitam darantys didžiulę įtaką.

S. de Beauvoir greitai išgarsėjo savo pirmuoju egzistenciniu romanu „Viešnia“ (L'Invitée, 1943). Vėliau išleisti dar du romanai egzistencine tematika: „Svetimas kraujas“ (Le Sang des autres, 1945) ir „Visi žmonės mirtingi“ (Tous les hommes sont mortels, 1946). Už romaną „Mandarinai“ (Les mandarins, 1954) autorė apdovanota prestižine Goncourt‘ųpremija. Romane apie motinos ligą ir mirtį „Lengva mirtis“ (Une mort très douce, 1964), studijoje „Senatvė“ (La Vieillesse, 1970) nagrinėjo egzistencinius senatvės ir mirties klausimus.

S. de Beauvoir nuo jaunumės domino moterų padėtis, galimybė įgyti išsilavinimą ir lygiateisiškumo klausimas. Garsiausiame ir reikšmingiausiame savo filosofiniame veikale „Antroji lytis“ (Le Deuxième sexe, 1948) viena pirmųjų pabandė filosofiškai pažvelgti į moters padėtį visuomenėje, suformavo feminizmo teoriją. Ištisi puslapiai skirti moteriškumo, meilės, santuokos, savo padėties palaikant santykius su vyrais, šeimoje apmąstymams. Ši knyga tapo feministinių judėjimų manifestu, o tezė „Moterimi ne gimstama – ja tampama“ – šūkiu.

S. de Beauvoir buvo entuziastinga keliautoja, drąsiai tyrinėjo pasaulio geografinį ir politinį žemėlapius, o įspūdžius fiksavo kelionių dienoraščiuose. Drauge su J. P. Sartre‘u ji lankėsi Kinijoje, Kuboje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Sovietų Sąjungoje, kitose valstybėse. 1965 m. liepą pora atvyko į Lietuvą ir čia viešėjo savaitę. Svečiai lankėsi Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Palangoje, Nidoje, Pirčiupiuose, Trakuose. Viešnagės kroniką fiksavo tuo metu dar nežinomas jaunas fotomenininkas Antanas Sutkus – jis sukūrė unikalų darbą iš beveik 100 fotografijų. Šiam Lietuvai ypatingam įvykiui skirta Solveigos Daugirdaitės studija „Švystelėjo kaip meteoras“. Lietuviškąjį epizodą S. de Beauvoir aprašė autobiografinėje knygoje „Viską apmąsčius“ (Tout compte fait, 1972). Rašytoja mini įdomų Vilnių, blankoką Palangą, ją sužavėjusį Kuršių nerijos kraštovaizdį ir nuostabiai gražų medinį rūpintojėlį.

S. de Beauvoir laikėsi įpročio dokumentuoti savo gyvenimą ir apmąstyti kertinius jo momentus, kad žmonės galėtų susipažinti su  atvirais jos patirties liudijimais be skrupulų. Rašytojos ir filosofės memuarai išleisti keturiais tomais: „Rimtos merginos memuarai“ (Mémoires d‘une jeune fille rangée, 1958), „Jėgų žydėjimas“ (La Force de l‘âge, 1960), „Taip buvo lemta“ (La Force des choses, 1963) ir „Viską apmąsčius“ (Tout compte fait, 1972).

Lietuviškai dar išleistas romanas „Gražūs paveikslėliai“ (Les Belles images, 1966), apysakų knyga „Palaužta moteris“ (La Femme rompue, 1967), kurią sudaro trys istorijos: „Santūrumo amžius“, „Monologas“ ir „Palaužta moteris“. Tai – trys nepamirštami gyvenimo išbandymus patiriančių moterų paveikslai, atskleidžiantys skausmingas moters tapatybės paieškas.

Su S. de Beauvoir knygų ekspozicija galite susipažinti Humanitarinių mokslų skaitykloje, o literatūros, esančios kituose Nacionalinės bibliotekos fonduose, sąrašą rasite čia ›

Pirmąją knygų ekspoziciją rasite čia ›

Primename, kad Nacionalinės bibliotekos informacijos paieškos konsultantai padeda parinkti labiausiai tinkamą medžiagą studijoms ar tyrimams, pataria, kaip efektyviai naudotis bibliotekoje esančiais dokumentais, kaip rasti reikiamą leidinį kitoje bibliotekoje, siūlo pagalbą naudojantis elektroniniais ištekliais. Daugiau informacijos rasite čia ›