Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. spalio 15 d.

Naujai pasirodžiusios Gintaro Beresnevičiaus knygos „Lietuvių religija ir mitologija“ sutiktuvės

Religijotyrininko, rašytojo, eseisto Gintaro Beresnevičiaus (1961–2006) sisteminę studiją „Lietuvių religija ir mitologija“ leidykla „Tyto alba“ perleido parankesniu formatu. Tai tapo paskata pažvelgti į šio vieno ryškiausių mūsų mąstytojo, mokslininko darbus ir idėjas šiandien. Kviečiame dalyvauti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyksiančiame pokalbyje apie  G. Beresnevičių, jo tekstus ir idėjas.

Didžiulėje studijoje „Lietuvių religija ir mitologija“ tarsi atgyja senovės baltų pasaulis. Provokuojamus teiginius ir įdomias hipotezes apie įvairius lietuvių religijos fenomenus G. Beresnevičius grindžia gausybe baltų, graikų, skandinavų, slavų ir kitų tautų istorijos, mitologijos, tautosakos pavyzdžių. Lengva, patrauklia kalba parašytoje studijoje – senieji dievai, kultai, žynių institucija, senosios religijos tąsa ir jos reliktai, mūsų laikus pasiekę įvairių papročių forma.

„G. Beresnevičius savo tekstais kūrė naująjį istorinį pasakojimą, o gal net ir naująją mitologiją apie nūdienos Lietuvos situaciją pasaulyje bei lietuvių sąmonės pokyčius. Laisvas žmogus, intelektualinis gaivalas, metaforos virtuozas, sykiu jo būta ir nepaprastai lietuviško autoriaus“, – taip G. Beresnevičių yra apibūdinęs kolega Leonidas Donskis.

Šiandien įvairiose medijose cituojami G. Beresnevičiaus darbai, iš naujo skaitomi tekstai tarsi rodo, kad G. Beresnevičius kaip niekad svarbus. Kodėl? Kuo šiandien svarbi sugrįžtanti G. Beresnevičiaus studija „Lietuvių religija ir mitologija“? Kuo G. Beresnevičiaus idėjos reikšmingos ne tik religijų, mitologijos tyrinėtojams, bet mūsų kultūrai ir visuomenei apskritai?

Pokalbyje apie G. Beresnevičių, jo tekstus ir idėjas dalyvauja etnologė, tautosakos, baltų religijos ir mitologijos tyrinėtoja Radvilė Racėnaitė, religijotyrininkas, mitologas Dainius Razauskas ir rašytojas, literatūros tyrinėtojas Rimantas Kmita.

Trumpai apie renginį

Data
spalio 15 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Organizatoriai
leidykla „Tyto alba“
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“