Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. spalio 21 d.

Nacionalinės bibliotekos savanoriai – senjorų globos namuose

Skaitymas ir bendravimas suartina. O kai kūnas nebeklauso, žmogiškojo artumo ir nuoširdžių pokalbių norisi dar labiau. Tai suprasdami Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Paslaugų departamento Vartotojų aptarnavimo skyriaus darbuotojai ryžosi kilniai misijai – pasitelkus bibliotekos savanorius aplankyti senjorų globos namuose slaugomus senolius, paskaityti jiems širdžiai malonių tekstų ir tiesiog draugiškai pabendrauti.

Tad jau nuo šių metų rugsėjo mėnesio Nacionalinės bibliotekos savanoriai, nešini Laisvalaikio skaitinių knygomis, kartą per savaitę vyksta į Socialinius senjorų globos namus Kalvarijų gatvėje. Lydimi Vartotojų aptarnavimo skyriaus vyriausiosios bibliotekininkės Romos Kondratavičienės jie čia renkasi pradžiuginti globotinių garsiai skaitomu žodžiu. Gebantys vaikščioti, bet negalintys skaityti senjorai susirenka prie apskrito stalo ir klausosi jiems parinktų tekstų. Paskui išgirstus kūrinius aptaria, kalbasi apie knygas ir gyvenimą. Pas nevaikštančius, sunkią fizinę negalią ar regos negalavimų turinčius senjorus savanorius palydi globos namų socialiniai darbuotojai.

R. Kondratavičienė džiaugiasi, kad į garsinio skaitymo savanorystę mielai įsitraukė keletas buvusių ilgamečių bibliotekos darbuotojų, dabar taip pat jau senjorų, bet daug skaitančių ir skaitymo džiaugsmu ir atradimais galinčių dalytis su kitais.

Senjorų pageidavimu jiems pradėta teikti ir kita paslauga: savaitei skolinamos lietuviškų filmų vaizdo plokštelės, saugomos bibliotekos Kompaktinių vaizdo plokštelių fonde. Senjorai renkasi į globos namuose esančią jaukią aktų salę, filmus žiūri sau tinkamu laiku arba net kelis kartus iš eilės.

Tikimės, kad šios naujos paslaugos dar labiau priartins biblioteką prie skaitytojų ir suteiks džiaugsmo jau nebegalintiems skaityti ir bendravimo išsiilgusiems senjorams.

Nacionalinė biblioteka taip pat dėkoja esamiems savanoriams ir kviečia prisijungti naujokus. Biblioteka siekia suburti atsakingų, motyvuotų, iniciatyvių ir nebijančių bendrauti savanorių komandą. Norinčius prisijungti prie savanorių prašytume užpildyti anketą. Daugiau informacijos apie savanorystę Nacionalinėje bibliotekoje galite sužinoti čia.