Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. spalio 22 d.

Diskusija apie pasaulinius saugumo iššūkius Nacionalinėje bibliotekoje

Pasaulyje nėra stabilumo. Šiuolaikinėje greitai besikeičiančioje ir nuolatinį technologinį virsmą patiriančioje globalizuotoje visuomenėje grėsmės, pavojai ir rizikos veiksniai nacionaliniam ir tarptautiniam saugumui yra dinamiški: tradicinės grėsmės įgauna vis naujų formų, pavojai tampa sunkiai nuspėjami, rizikos veiksniai gali būti ne iš karto identifikuojami. Taigi šalies saugumo ir gynybos klausimai darosi aktualesni vis didesnei Lietuvos visuomenės daliai. Mūsų šalis yra aktyvi Bendrosios saugumo ir gynybos politikos įgyvendinimo dalyvė ir plėtodama savo nacionalinius pajėgumus, ir prisidėdama prie Europos Sąjungos (ES) nuolatinio struktūrizuoto bendradarbiavimo, ir dalyvaudama NATO ir ES vykdomose operacijose ir misijose.

Žurnalistas Edmundas Jakilaitis kartu su viešąja įstaiga „Pilietinė medija“, „Laisvės“ TV, DELFI TV, „Lietuvos ryto“ TV ir Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, pasitelkę saugumo ekspertus, ieškojo atsakymų į klausimą, kaip pasaulyje keičiasi saugumo padėtis.

Forume kalbėjo doc. dr. Margarita Šešelgytė, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorė, Raimundas Karoblis, krašto apsaugos ministras, politologas Laurynas Kasčiūnas, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko pavaduotojas, socialinių mokslų daktarė Eglė Murauskaitė, vyriausioji mokslininkė Merilando universiteto ICONS projekte ir Vilniaus politikos analizės institute.

Lietuva susiduria su nauja situacija, naujais iššūkiais: viliamės labiau stiprinti santykius su JAV, kita vertus, esame ES nariai. Turime būti labiau proamerikietiški ar proeuropietiški? O gal geriausiai tiktų įvairūs deriniai? Ką turėtų daryti Lietuvos vadovai ir politikai, kad labai stipriai ir sąmoningai prie galingo Amerikos lėktuvnešio prikabinta Lietuvos valtelė deramai atlaikytų pasaulinius saugumo bangavimus ir audras?

Forumo dalyviai taip pat dalijosi nuomonėmis apie tai, ar JAV palikdama sąjungininkus kurdus sukuria naujo karo Sirijoje prielaidas? Ar pavojingas Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono raginimas atšildyti santykius su Maskva, kad Rusija nepatektų į Kinijos įtaką? Ar tikrai aižėja transatlantiniai santykiai ir transatlantinis solidarumas? Ar prastėjantys JAV ir senosios Europos tarpusavio santykiai jau yra krizė ar tai tik ilgalaikis interesų nesutarimas? Ar reikia Europai strateginės autonomijos ir kokia vertybine vizija tokia Europa vadovautųsi? Tai ir dar kitų įdomių saugumo aspektų aptarė šio forumo dalyviai ir aktyvi auditorija Nacionalinėje bibliotekoje.


Lietuvos politikos forumas – iniciatyva, kviečianti visus dalyvauti ir teikti idėjas, ko Lietuva galėtų pasiekti skirtingose srityse, jei būtų rastas bendras sutarimas, išsikelti bendri tikslai ir uždaviniai. Ir, žinoma, kokie tie tikslai ir uždaviniai turėtų būti, kad Lietuva taptų klestinčia, saugia ir visiems teisinga gerovės valstybe.

Visą diskusijos įrašą galima peržiūrėti čia.

Daugiau nuotraukų ›