Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. lapkričio 4 d.

Lapkričio 4 d.: paskaita „Ispanija ir XXI amžiuje jai kylantys iššūkiai“

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje viešą paskaitą apie Ispaniją ir XXI amžiuje jai kylančius iššūkius skaitys Ispanijos karališkojo Elcano instituto direktorius, kelių knygų ir dešimčių straipsnių apie Ispanijos istoriją, vidaus ir užsienio politiką autorius dr. Charlesas Powellas. Renginį moderuos ir svečią pristatys Ispanijos Karalystės ambasados Lietuvoje ambasadorius José María Roblesas Fraga. Po paskaitos vyks diskusija su renginio dalyviais. Renginys vyks anglų kalba.

Ispanijos karališkasis Elcano institutas – vienas pagrindinių valstybės politinių mokslų institutų ir idėjų centrų, besispecializuojantis tarptautinių santykių ir strateginių studijų plotmėje. Remiantis Pensilvanijos universiteto parengtu stipriausių pasaulio politikos mokslinių centrų reitingu, pasaulio mastu savo srityje Elcano institutas užima 15-ąją, Europoje – 9-ąją vietą.

Pagrindinis instituto tikslas – stiprinti ir ugdyti tvaresnį supratimą apie tarptautinius santykius ir Ispanijos vaidmenį juose. Institutas siekia sukurti platformą, kurioje būtų galima laisvai diskutuoti ir kurti idėjas, naudingas politikos, visuomeninės veiklos lauko atstovams, pareigūnams, organizacijų lyderiams, akademinės bendruomenės nariams. Institutas siekia prisidėti prie demokratijos, kokybiškų daugiašalių santykių, individualių ir kolektyvinių laisvių, žmogaus teisių analizės ir plėtojimo.

Temų požiūriu Elcano karališkojo instituto tyrimai aprėpia energetikos ir klimato pokyčius, saugumo ir gynybos, pasaulinės ekonomikos, tarptautinio terorizmo ir migracijos klausimus. Geografiškai instituto dėmesys sutelktas į Europą, Lotynų Ameriką, Azijos ir Ramiojo vandenyno regioną, Šiaurės Afriką ir Artimuosius Rytus.

Elcano instituto direktorius Ch. Powellas taip pat yra Madrido CEU šv. Pauliaus universiteto profesorius. Jis – šešių knygų ir dešimčių straipsnių apie Ispanijos istoriją, vidaus ir užsienio politiką, kuriuose akcentuojama europinė dimensija, autorius. Ch. Powellas baigė istorijos ir šiuolaikinių kalbų bakalauro studijas Oksfordo universitete. Tame pačiame universitete parengė disertaciją, kurioje analizavo demokratijos formavimosi Ispanijoje procesus. 2017 m. apdovanotas Didžiosios Britanijos Šv. Mykolo ir Šv. Jurgio ordinu už indėlį į Didžiosios Britanijos ir Ispanijos santykius.

Renginys atviras visiems, besidomintiems Ispanijos istorija, kultūra, politiniais procesais, pasaulio tarptautinių santykių raida ir ateities scenarijais.

Trumpai apie renginį

Data lapkričio 4 d.
Laikas 10.30 val.
Vieta Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė 1 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Partneriai ir rėmėjai Ispanijos Karalystės ambasada Lietuvoje,
Ispanijos karališkasis Elcano institutas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“
Svarbu renginys vyks anglų kalba