Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. lapkričio 7 d.

Lapkričio 7 d. – gruodžio 31 d.: paroda „Jie kūrė mūsų biblioteką“

Netrukus minėsime Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos įkūrimo 100-ąsias metines.

Dar XIX amžiuje gyvavusią nacionalinės bibliotekos kūrimo idėją pradėta įgyvendinti 1919 metais: po tam tikro pasirengimo 1919 m. gruodžio 20 d. buvo išleistas Lietuvos laikinosios vyriausybės įsakymas dėl Centrinio valstybės knygyno, pavaldaus Švietimo ministerijai, veiklos pradžios. Ši data laikoma Lietuvos nacionalinės bibliotekos įkūrimo diena.

Per gyvavimo šimtmetį Nacionalinė biblioteka atlaikė karo negandas, pokario suirutes, pusę šimtmečio trukusį okupacijos periodą, patyrė įvairaus pobūdžio cenzūrą, keletą kartų buvo kraustoma iš vienų patalpų į kitas, išgyveno ir lėšų trūkumą, ir per menką valdžios dėmesį. Visais laikais bibliotekai vadovavo žmonės – bibliotekos vedėjai ir direktoriai, kurie stengėsi, kaip suprato ir gebėjo, kad biblioteka gyvuotų, kad plėstųsi jos fondai, gerėtų darbo sąlygos, gausėtų skaitytojų, kad biblioteka užimtų deramą vietą tarp kitų Lietuvos kultūros ir mokslo įstaigų. Per visą bibliotekos gyvavimo laikotarpį jai vadovavo Eduardas Volteris, Andrius Škėma, Juozas Avižonis, Juozas Rimantas, Danielius Čepas, Jonas Urbanavičius, Vaclovas Jurgaitis, Jonas Baltušis, Vladas Bulavas, Vytautas Gudaitis, o nuo 2010 metų bibliotekos vadovo vairas – tvirtose generalinio direktoriaus prof. dr. Renaldo Gudausko rankose.

Valstybingumo erdvėje eksponuojama paroda „Jie kūrė mūsų biblioteką“ skirta bibliotekos vedėjams ir direktoriams. Ekspozicijoje pateikti autentiški dokumentai iš Retų knygų ir rankraščių skyriaus, Periodikos ir Bendrųjų fondų, iš bibliotekoje saugomų knygų kolekcijų, bylos iš bibliotekos archyvo, renginių nuotraukos, surinktos ir išsaugotos buvusių ir esamų bibliotekos darbuotojų. Filmuotą medžiagą – pokalbius su bibliotekos direktoriais Vytautu Gudaičiu ir prof. dr. Renaldu Gudausku – parengė Vilija Baublytė.

Lapkričio 7 d. 15 val. per parodos atidarymą kviečiame pavartyti nuotraukų albumus, kuriuose užfiksuoti bibliotekos bendruomenės veiklos momentai.

Nacionalinės bibliotekos 100-mečio minėjimo informacinis partneris – Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.

Trumpai apie parodą

Data lapkričio 7 d. – gruodžio 31 d.
Parodos atidarymas lapkričio 7 d. 15 val.
Vieta Valstybingumo erdvė, II a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“