Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. lapkričio 4 d.

Lapkričio 5 d. – sausio 19 d.: piešinių konkurso „Knygų namų šviesa. Nacionalinei bibliotekai – 100“ paroda

Kiekvienam iš mūsų biblioteka turbūt yra ne tik knygų namai, bet ir žinių erdvė. Didžiausia tautos atminties institucija mūsų šalyje – Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka – 2019 m. mini 100-mečio jubiliejų. Šiuolaikiškai atnaujintoje Nacionalinėje bibliotekoje per dieną apsilanko daugiau nei 1200 lankytojų, čia vyksta daug įvairiausių renginių. Šįkart jau tradiciniu tapusiu piešinių konkurse jaunieji dailininkai ne tik atskleidė savo asmeninę knygų skaitymo patirtį, bet ir pasidomėjo Nacionalinės bibliotekos istorija, perteikė jos ateities vizijas. Minima jubiliejinė sukaktis skirtingo amžiaus mokiniams buvo kūrybinių ieškojimų ir meninių eksperimentų atspirties taškas.

Neatsitiktinai konkurso, kurį organizavo Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras, Nacionalinė biblioteka ir Dailės mokytojų asociacija, dalyviai rinkosi vaizduoti išskirtinį neoklasicistinį bibliotekos pastatą, modernų rekonstruotą interjerą, įspūdingas knygų saugyklas ir susikaupusius skaitytojus, kurie atvirai bendrauja ar mintimis keliauja po knygų pasaulį.

7–10 metų, 11–14 metų ir 15–18 metų mokiniai varžėsi šiose trijose amžiaus grupėse dėl galimybės dalyvauti bendroje parodoje ir pelnyti konkurso laureato diplomus. Vertinimo komisija iš beveik pusės tūkstančio konkursui pateiktų darbų parodai atrinko 60 kūrinių ir apdovanojo 15 (po 5 kiekvienoje amžiaus grupėje) jų autorių iš Joniškio, Kauno, Klaipėdos, Kretingos, Lazdijų rajono, Panevėžio, Raseinių ir Rokiškio rajonų, Skuodo, Šilalės, Telšių ir Vilniaus.

Parodoje pristatomuose mokinių darbuose vyrauja savitai ir įvairiomis technikomis interpretuojamos idėjos – „aš bibliotekoje“, „knygos mano gyvenime“, „mes ir bibliotekų ateitis“. Jaunesnieji piešinių konkurso dalyviai dažniau nuotaikingai vaizdavo save knygų pasaulyje, rinkosi atvirus skambių spalvų derinius, akcentavo kontūrines linijas. Vyresni mokiniai labiau vaizdavo realios ar menamos bibliotekos aplinką, daugiau dėmesio skyrė įvairių dailės technikų galimybėms, apgalvotoms detalėms, užrašams. Vyriausieji autoriai buvo labiau linkę į simbolinius vaizdinius, fantastines bibliotekos praeities ar ateities vizijas, kur dominuoja sudėtingos daugiaplanės kompozicijos, detalizuotos formos, kruopštus piešinys.

Trumpai apie parodą

Data
lapkričio 5 d. – sausio 19 d.
Laikas
Vieta
Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas, I a.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Partneriai ir rėmėjai
Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“