Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. lapkričio 4 d.

Nacionalinės bibliotekos Laisvalaikio skaitinių fondą papildė kulinarijos knygų kolekcija

Maistas ne tik sotina. Šiandien jis – ir bendravimo priemonė, saviraiškos būdas, kūrybos šaltinis, pagalbininkas formuojant įvaizdį. Dažnam jo ruošimas gali būti naujas hobis, pramoga ar net profesija. Štai dėl ko verta pasidomėti naujausiomis kulinarijos tendencijomis, valgio patiekimo estetika ar imtis kurti naujus skonių derinius, atrasti netikėtus patiekalus...

Visiems maisto menininkams, kūrėjams, improvizacijos meistrams ir norintiems tokiais tapti pranešame džiugią žinią: Nacionalinės bibliotekos Laisvalaikio skaitinių fondas ir erdvės papildytos solidžia kulinarijos knygų kolekcija, kurią bibliotekai dovanojo kulinaras ir virtuvės mitų griovėjas Alfas Ivanauskas. Čia rasite maisto gaminimo enciklopedijų, teminių vakarienės, pietų, pusryčių receptų knygų, leidinių, skirtų mėsos, daržovių, žuvies, picų, bandelių, suvožtinių, tortų, kokteilių, kavos ruošimo subtilybėms atskleisti. Akis turėtų atkreipti ir maisto meno albumai, skirti Salvadoro Dali kūrybai ir jo pamėgtiems patiekalams, žymiausių nūdienos pasaulio virtuvės šefų sukurtiems valgiaraščiams ar maisto fotografijos istorijai. Kolekcijoje rasite ir daugelį pastarojo meto lietuvių autorių kulinarinių knygų, leidinių apie amerikiečių, rusų, prancūzų, turkų, žydų, japonų, venecijiečių virtuves.

Lapkričio 4 d. kulinaro dovanota kolekcija buvo pristatyta renginyje Nacionalinėje bibliotekoje. A. Ivanauskas prisipažino, kad kulinarijos knygas pradėjo kaupti nuo šešerių metų. Vaikystėje jam įdomiausia buvo saldumynų gaminimas, vėliau perėjo prie lietuviškų patiekalų, paskui – prie kitų tautų „įdomiausių, įvairiausių, netikėčiausių virtuvių“. Knygų yra įsigijęs Amsterdame, Niujorke, Kopenhagoje, Londone, Briuselyje, taip pat parsivežė iš Prancūzijos, Japonijos. Pagal vienas bandė gaminti sau, draugams ir kolegoms, kitos buvo skirtos įkvėpimui, pasaulinių kulinarijos tendencijų pažinimui, dar kitos sužavėjusios stilingomis fotografijomis, viršeliu ar koncepcija. „Visos mano sukauptos knygos yra tam tikra istorija ir inspiracija, bet dabar norėčiau, kad jos įkvėptų ir kitus“, – sakė A. Ivanauskas.

A. Ivanausko dovanotos kolekcijos leidinius kartu su bibliotekos Laisvalaikio skaitinių fonde jau esančiomis kulinarijos knygomis rasite Nacionalinės bibliotekos penktame aukšte. Visas jas (išskyrus kolekcijos periodinius leidinius) bus galima skolintis į namus 30 dienų su galimybe pratęsti tyrinėjimo terminą dar 14 dienų.