Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. lapkričio 4 d.

Nacionalinėje bibliotekoje paskaitą skaitė Elcano instituto direktorius Ch. Powellas

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje viešą paskaita apie Ispaniją ir XXI amžiuje jai kylančius iššūkius skaitė Ispanijos karališkojo Elcano instituto direktorius, kelių knygų ir dešimčių straipsnių apie Ispanijos istoriją, vidaus ir užsienio politiką autorius dr. Charlesas Powellas. Renginį moderavo Ispanijos Karalystės ambasados Lietuvoje ambasadorius José María Roblesas Fraga.

Pradėdamas renginį Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas džiaugėsi galėdamas pasveikinti svečius susibūrus Lietuvos nacionalinėje bibliotekoje, kuri šiais metais mini garbingą 100 metų sukaktį. Direktorius taip pat įvertino sėkmingą Ispanijos Karalystės ambasados Lietuvoje ir Lietuvos nacionalinės bibliotekos bendradarbiavimą, bendrus kultūros projektus, kuriais Ispanija pristatoma Lietuvos visuomenei.

„Pastaraisiais metais Nacionalinės bibliotekos įgyvendinamų veiklų laukas smarkiai išsiplėtė. Be tradicinių funkcijų, biblioteka pradėjo organizuoti įvairius viešus renginius, bendradarbiauti su vietos ir užsienio partneriais. Biblioteka sparčiai plėtoja kultūrinės diplomatijos procesą, puikus to pavyzdys – šiandienos Ch. Powello paskaita“, – kalbėjo prof. dr. Renaldas Gudauskas.  

Jam antrino renginio moderatorius José María Roblesas Fraga. Ambasadorius džiaugėsi vis glaudesniu Lietuvos kultūros įstaigų ir Ispanijos ambasados bendradarbiavimu, kultūrinių ryšių bei mainų stiprinimu, taip pat draugyste su Nacionaline biblioteka, nes iš šios draugystės atsiranda gražių bendrų projektų. Pristatydamas Ispanijos karališkąjį Elcano institutą ambasadorius pabrėžė, kad tai vienas pagrindinių valstybės politinių mokslų institutų ir idėjų centrų, o  vienas ryškiausių jo mokslininkų ir idėjinių lyderių –  instituto direktorius Ch. Powellas.

Elcano instituto direktorius Ch. Powellas taip pat yra Madrido CEU šv. Pauliaus universiteto profesorius. Jis – šešių knygų ir dešimčių straipsnių apie Ispanijos istoriją, vidaus ir užsienio politiką, kuriuose akcentuojama europinė dimensija, autorius. Ch. Powellas baigė istorijos ir šiuolaikinių kalbų bakalauro studijas Oksfordo universitete. Tame pačiame universitete parengė disertaciją, kurioje analizavo demokratijos formavimosi Ispanijoje procesus. 2017 m. apdovanotas Didžiosios Britanijos šv. Mykolo ir šv. Jurgio ordinu už indėlį į Didžiosios Britanijos ir Ispanijos santykius.

Paskaitoje Ch. Powellas aptarė tiek istorinę, tiek šių dienų Ispanijos politinę, socialinę, ekonominę, kultūrinę padėtį, daug dėmesio skyrė XXI amžiuje šaliai kylančių iššūkių analizei. Pasak istoriko, nors Ispanija yra viena demokratiškiausių valstybių Europoje, o vidutinė gyvenimo trukmė viena ilgiausių pasaulyje, šalis vis skaudžiau susiduria su augančiomis migracijos, demografinėmis problemomis. Dar vienu iššūkiu šių dienų Ispanijai buvo įvardytas kintantis Europos Sąjungos tvarumas ir vaidmuo. Anot jo, anksčiau Europos Sąjunga buvo vienintelis atsakymas į tam tikrus klausimus, o šiuo metu jos autoritetas ir įtaka nebėra tokie aiškūs.

Pasak Ch. Powello, didele problema tiek šių dienų Ispanijos, tiek daugelio kitų valstybių visuomenėms tampa ne kartą aptartas, tačiau dėl to svarbos nepraradęs globalizacijos procesas. Anot jo, globalizacijos greitis ir mastai auga kasdien, todėl šalys susiduria su grėsme valstybės vientisumui, jos ekonominiam ar socialiniam tvarumui. Nuošalyje neliko ir Ispanijos vienybės bei Katalonijos regiono nepriklausomybės šalininkų klausimas, taip pat nevienoda skirtingų Ispanijos regionų ekonominė padėtis ir pajėgumas.