Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. lapkričio 11 d.

Lapkričio 11 d.: paskaita „Budistinės konsultacijos posovietinėje Ulan Udėje“

Lietuvos religijotyrininkų draugija kviečia į atviras paskaitas Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Jose pristatomi draugijos narių atlikti naujausiomis teorinėmis perspektyvomis grindžiami Lietuvos ir pasaulio religijų istorijos ir dabartinio religingumo tyrimai. Paskaitų ciklas „Religijos ir religingumas: praeities ir dabarties perspektyvos“ vyksta nuo kovo mėnesio. Paskaitose aptariamos šios bendros temos: religinių tyrimų istoriniai ir dabarties aspektai, religija tradicionalizmo ir modernybės kontekste, individuali religinė patirtis ir ideologinis jos konceptualizavimas, religija ir etninė tapatybė, religija ir alternatyvūs sociokultūriniai projektai.

Ulan Udė – daugiaetninė, daugiareliginė Buriatijos sostinė, kur religinė praktika gerokai lankstesnė nei religinis identitetas. Budistai, krikščionys, ateistai ir kiti naudojasi lamų siūlomomis „konsultacijomis“ (Rus. priyom u lamy), t. y. ritualinėmis, medicininėmis ir kitomis paslaugomis, kurios padeda tvarkytis su ligomis ir kitomis negandomis. Šių konsultacijų metu pasauliečiai lamai išdėsto savo problemas ir klausimus, kurie gali būti patys įvairiausi: nuo problemų darbe iki egzistencinių klausimų, nuo konsultavimo dėl investicijų iki „pabėgusios“ sielos. Tuomet joms randami atsakymai ir sprendimai patarimo, ritualo, prognozės ar kita forma. Tokios konsultacijos vyksta įvairioje aplinkoje, tokioje kaip šventyklos, namai, verslo centrai.

Paskaitoje bus gilinamasi į konsultacijas su lamomis – vieną pagrindinių kontekstų Ulan Udėje, kur žmonės susiduria su budizmu ir jį praktikuoja. Tokios konsultacijos prisideda prie tebesitęsiančio posovietinio budizmo atgimimo regione, taip pat ir prie budistinės sanghos vaidmens įtvirtinimo ir augimo.

Paskaitos lektorė dr. Kristina Jonutytė (Vytauto Didžiojo universitetas; Vilniaus universiteto Azijos ir transkultūrinių studijų institutas).

Trumpai apie renginį

Data
lapkričio 11 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Renginių erdvė, III a.
Trukmė
2 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Organizatoriai
Lietuvos religijotyrininkų draugija
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“