Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. lapkričio 7 d.

Filmo „Pareiga tiesai“ premjera

Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo centre įvyko Agnės Marcinkevičiūtės dokumentinio filmo „Pareiga tiesai“ premjera. Biografinis filmas pasakoja apie vieną svarbiausių Atkurtosios Lietuvos finansinės sistemos kūrėjų, signatarą Vladą Terlecką.

Pasak režisierės, sukurti filmą paskatino neeilinė V. Terlecko asmenybė, jo neprilygstamas įsipareigojimas Lietuvos laisvei ir nepriklausomybei. Jis laikėsi oriai, ištvermingai net ir sovietmečiu, jo tvirta pozicija padarė ryškų įspaudą Lietuvos valstybės atkūrimo darbuose.

Po filmo peržiūros, kuri neatsitiktinai sutapo su V. Terlecko 80-mečio jubiliejumi, susirinkusiems žmonėms Nacionalinės bibliotekos Informacijos analitikos skyriaus vyriausiasis tyrėjas Vidmantas Valiušaitis pristatė bankininkystės, finansų istorijos, taip pat Lietuvos istorijos temomis parašytas V. Terlecko knygas, išryškino svarbesnius filmo herojaus kūrybinio darbo aspektus. Jis pažymėjo, kad skaitant V. Terlecko knygas justi autoriaus susirūpinimas dėl vis labiau įsigalinčio ciniško požiūrio į Lietuvos istoriją, arogancijos, vertinant pirmtakų darbus. Juntamos tendencijos lietuvių tautą pašalinti kaip istorijos subjektą, o tuo pat metu tariamų „mitų demaskavimu“ susireikšminti ir iškilti. Net kryžiuočių ekspansiją bandoma išteisinti ir pateisinti „aukštesnės europinės kultūros platinimu“.

Renginio moderatorius paprašė autorių tarti žodį probleminiais istorijos klausimais ir į jų aptarimą pakvietė įsitraukti gausiai susirinkusią auditoriją. Vaizdo reportaže – Vytauto Gocento, buvusio V. Terlecko studento, Nacionalinės bibliotekos Komplektavimo skyriaus vadovo, ir Stasio Kropo, Kovo 11-osios akto signataro ir ekonomisto, nuomonės.

Visą vaizdo įrašą galima peržiūrėti čia: