Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. lapkričio 22 d.

Lapkričio 22 d.: Lietuvių patarlės ir priežodžiai. III tomo pristatymas

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas kviečia į renginį „Neperkrimtęs kevalo, branduolio neragausi“: leidinio „Lietuvių patarlės ir priežodžiai“ III tomo pristatymas“.

„Lietuvių patarlės ir priežodžiai“, kaip 2000 m. rašyta pirmojo tomo pratarmėje, – „išsamus lietuvių patarlių ir priežodžių leidinys, kuriame bus paskelbti visi pagrindiniai šios tautosakos tekstai ir papildomi duomenys“. Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto sisteminėje kartotekoje, kuria remiantis rengiamas šis kapitalinis leidinys, skirtingų patarlių bei priežodžių sukaupta per 50 000, o jų variantų – per 200 000. Trečiajame tome skelbiamos patarlės bei priežodžiai su atraminiais (pagrindiniais teminiais) žodžiais, prasidedančiais raide K. Taigi čia rasime ir populiariausių, daugybę variantų turinčių ir iki šiol vartojamų (Kad ir be kailio liksi, visiems neįtiksi; Nesijuok, kad kaimyno pirtis dega; Tyli kiaulė gilią šaknį knisa; Geriau su išmintingu pamesti, negu su kvailiu rasti), ir senųjų raštų bei su agrarine gyvensena susijusių ir šiuolaikiniam žmogui veikiausiai jau sunkiai suprantamų posakių (Tu krošėsi, o aš kakalį kursiu!; Dėl manęs nebus margos karčemos; Kąsnis malką veda; Katė knygas pagavo; Sukis, sukis, kedely, dar namieje keturi; Keikena – neikena, malda – pakvola).

Leidinio sudarytojos ir renginio viešnios papasakos, kaip gyvai ištartas posakis spausdintiniu žodžiu sugula į leidinio puslapius, taip pat pasidalins paremiologinėmis įdomybėmis: kaip perprasti patarlės vaizdo motyvaciją, ar visada įmanoma įminti idėją, kokius senosios pasaulėžiūros ir pasaulėjautos reliktus pavyksta apčiuopti, kurios patarlės savos, o kurios – bendras Europos tautų ar pasaulio žodinis paveldas.

„Tiktai patarlėse siekiama labai daug pasakyti kuo trumpiausia kalba. Tai įmanoma meniniame vaizde. Patarlė – vaizdas su ne viena, o keliom briaunom, su tokiu tūriu, kuris netelpa plokštumoje“, – teigė Donatas Sauka (Tautosakos savitumas ir vertė. 1970, p. 290).

Leidinio „Lietuvių patarlės ir priežodžiai“ trečiojo tomo (K) pristatyme dalyvaus leidinio sudarytojos Vita Džekčioriūtė, Rasa Kašėtienė, Lilija Kudirkienė ir Dalia Zaikauskienė, tarmės ir kalbos redaktorė Milda Norkaitienė, viešnios Lina Būgienė ir Birutė Jasiūnaitė.

Trumpai apie renginį

Data lapkričio 22 d.
Laikas 18 val.
Vieta Renginių erdvė, III a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Trukmė 1,5 val.
Partneris Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“