Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. lapkričio 20 d.

Knygos apie debatų meną

Pastarieji kandidatų į Lietuvos Respublikos prezidentus ir Europos Parlamentą debatai parodė, kad gyventojų susidomėjimas šalies politika išaugo. Tūkstančiai žiūrovų stebėjo kandidatų į prezidentus debatus Simono Daukanto aikštėje Vilniuje ir kitose viešosiose erdvėse, taip pat rengtus Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Tęsdama pilietinės savimonės ir medijų raštingumo stiprinimo iniciatyvas, Nacionalinė biblioteka tris mėnesius vykdė viešųjų debatų mokymų ciklą. Šiuose mokymuose debatuotojo vaidmenį išbandė ir kitų pasirodymus stebėjo iš viso apie 150 žmonių.

Tai primena ne tik siekį sąmoningai rinkti valdžios atstovus, būti pilietiškais ir domėtis šalies politika, bet ir tiesioginės demokratijos idėją, kurią geriausiai iliustruoja V a. pr. Kr. senovės Graikijos politinė sistema – ant Pnikso kalvos susirinkę Atėnų gyventojai galėjo debatuoti ir balsuoti už vietinius įstatymus. Vėliau tai tapo Vakarų civilizacijos ir demokratijos pagrindu.

Šiandien debatai nemažai kam asocijuojasi su pilietiškumu, puikiais oratoriais, bet iš kitos, šiek tiek neigiamos pusės – ir su politine pramoga, manipuliacija auditorija. Tačiau kas yra debatai ir kodėl jie svarbūs? Kokios jų taisyklės? Ką reiškia „geras“ debatuotojas ir kokias savybes bei įgūdžius jis turi ugdytis? Galiausiai – ar paprastas žmogus gali išmokti debatuoti ir kaip tai gali praversti kasdieniame gyvenime?

Šalies rinkimų maratonas ir minėtieji mokymai bibliotekos lankytojams pasibaigė, tačiau Nacionalinė biblioteka skatina nenustoti domėtis, lavinti savo retorikos ir kritinio mąstymo įgūdžius. Pristatome bibliotekos darbuotojų atrinktus leidinius apie debatų meną.

Šioje lentynoje rasite debatų ir retorikos istoriją, svarbiausias debatų taisykles ir kaip mokytis debatavimo, debatų įgūdžių tobulinimo knygų (apie kritinį mąstymą, retoriką ir argumentaciją, oratoriją (viešąjį kalbėjimą), taip pat dėmesio vertų tyrimų apie politikų ir visuomenės bendravimą bei viešąją komunikaciją.

Tikimės, kad šie šaltiniai jus sudomins, atsakys į daugelį klausimų apie debatus ir paragins mokytis šio iškalbos meno. Įdomaus skaitymo!

Susipažinti su knygomis šia tema galite Humanitarinių mokslų skaitykloje (III a.). Literatūros, esančios kituose Nacionalinės bibliotekos fonduose, sąrašą rasite čia ›

Primename, kad Nacionalinės bibliotekos informacijos paieškos konsultantai padeda parinkti tinkamiausią medžiagą studijoms ar tyrimams, pataria, kaip efektyviai naudotis bibliotekoje esančiais dokumentais, kaip rasti reikiamą leidinį kitoje bibliotekoje, siūlo pagalbą naudojantis elektroniniais ištekliais. Daugiau informacijos rasite čia.