Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. lapkričio 20 d.

Lapkričio 20 d.: teminis renginys „Iš arčiau: Gvatemala. In Latino“

Lotynų Amerikos kultūrą Lietuvoje pristatantis projektas „In Latino“ ir Gvatemalos garbės konsulatas Lietuvoje kviečia iš arčiau pažinti neatrastąją Gvatemalą ir jos kultūrą. Renginys nemokamas ir atviras visiems.

18.00–20.40 val. Gvatemalos „huipil“ tradicinių majų moterų drabužių paroda

„Huipil“ – tradicinis majų moterų apdaras, kostiumo viršutinė dalis, vilkima kaip palaidinukė arba tunika. Dažniausiai austa diržu prie juosmens pririšamomis staklėmis. Palaidinukė įprastai yra daug puošnesnė apdaro dalis nei apvyniojamas sijonas („corte“), ji dažniausiai siuvinėta rankomis arba peltakiuota. Tai daugybės savaičių ar net mėnesių darbas. Kiekvienas majų gyvenamas regionas, kaimelis ar miestas turi savitas kostiumo spalvas, ornamentus bei simbolius, išreiškiančius konkrečios bendruomenės identitetą. Audimas majų moterims – tai ne tik drabužių kūrimas ir gamyba. Jos rašo, pasakoja savo kaimo, miestelio istoriją, saugo bendruomenės atmintį, tai ypač svarbu majų šiandieninėms kultūroms, kurios praktiškai neturi istorinių rašytinių šaltinių bei rašytinės atminties. Kiekvienas rankomis austas ir siuvinėtas drabužis yra unikalus meno kūrinys.

18.00 val. Gvatemalos kavos „Acatenango Valley“ degustacija

Vienintelė galimybė paragauti Gvatemalos kavos iš Akatenango slėnio. Unikalus Akatenango slėnio regionas savo pavadinimą gavo iš pagrindinio topografinio elemento – Akatenango ugnikalnio, esančio Gvatemalos vidurio vakarų dalyje. Šiame regione jau daugiau nei šimtą metų auginamos kavos pupelės. Čia sukurtas platus kavamedžių miškas, puoselėjamos kavos auginimo tradicijos, kava pasižymi aukšta kokybe. Greipfrutų, citrinų, vyšnių, migdolų ir lazdyno riešutų – šie skoniai geriausiai apibūdina kavą, augančią 5300 ha Gvatemalos regiono plantacijų kalvose, šlaituose ir slėniuose.

18.30–20.00 val. filmo „Kur gimė saulė“ („Dónde Nace El Sol“) peržiūra

Filme „Kur gimė saulė“ („Dónde Nace El Sol“, rež. Elías Jiménez, 2013, Gvatemala, 85 min., kalba: ispanų, subtitrai: anglų) pasitelkus keturis skirtingus likimus pasakojama pusės tūkstantmečio majų tautos istorija. Pagrindinė visų pasakojimų veikėja jauna mergina vardu Maja yra invazijos į tėvynę liudininkė ir turi bėgti iš savo namų, kad išgyventų. Per ilgus metus, gyvendama klajoklišką pabėgėlio gyvenimą, ji susiduria su savo tautos žmonių kančiomis, patiriamomis dėl prarandamų protėvių žemių ir pamažu nykstančių tradicijų.

Filmo anonsas

Filmą pristatys kino kritikė Neringa Kažukauskaitė.

Renginyje dalyvaus Gvatemalos garbės konsulė Lietuvoje Asta Naumenko Meschino.

Trumpai apie renginį

Data lapkričio 20 d.
Laikas 18 val.
Vieta Renginių erdvė, III a.
Trukmė 3 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Organizatorius Gvatemalos garbės konsulatas Lietuvoje
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“