Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. lapkričio 13 d.

Nacionalinėje bibliotekoje vyko Seimo Kultūros komiteto išvažiuojamasis posėdis

2019 m. lapkričio 13 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje įvyko išvažiuojamasis Lietuvos Respublikos Seimo Kultūros komiteto posėdis, kuriame dalyvavo Kultūros komiteto nariai: Ramūnas Karbauskis (pirmininkas), Ona Valiukevičiūtė, Mantas Adomėnas, Vytautas Kernagis, Robertas Šarknickas, Stasys Tumėnas, Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos Atminties institucijų politikos grupės vyriausioji specialistė Gražina Lamanauskienė. Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai atstovavo generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas, generalinio direktoriaus pavaduotojai Sandra Leknickienė ir Aidas Sinkevičius, Informacijos išteklių departamento direktorė Jolita Steponaitienė ir Bibliotekininkystės skyriaus vadovė dr. Rasa Januševičienė.

Kultūros komitetas nebe pirmą kartą svarstė bibliotekų fondų nurašymo klausimą. Praėjusiame posėdyje, vykusiame Seime, buvo nutarta susipažinti su bibliotekų dokumentų nurašymo tvarka ir procesais pačiose bibliotekose. Išvažiuojamajam posėdžiui pasirinkta Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

Sveikindamas posėdžio dalyvius, Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. R. Gudauskas pasidžiaugė, kad išvažiuojamasis Kultūros komiteto posėdis Nacionalinėje bibliotekoje vyksta jau ne pirmą kartą. O kadangi šį sykį jis organizuotas bibliotekos jubiliejinių renginių išvakarėse, visiems nariams buvo įteikti reprezentaciniai šimtmečio leidiniai.

Generalinio direktoriaus pavaduotoja Sandra Leknickienė supažindino su Nacionalinės bibliotekos fondų komplektavimo politika – reglamentuojančiais teisės aktais, komplektavimo kriterijais, archyviniu fondu ir jo saugojimo sąlygomis, dokumentų nurašymo tvarka. Ją papildė Informacijos išteklių departamento direktorė Jolita Steponaitienė, pristatydama nurašymo procesus. Komiteto nariams buvo pademonstruoti ir senieji Nacionalinės bibliotekos nurašymo dokumentai, pristatytas Bibliotekininkystės skyriaus darbuotojų Laimos Kutiščevos ir Genovaitės Ivaškevičienės parengtas leidinys „Savivaldybių viešųjų bibliotekų fondų sistema“ (2018).

Komiteto nariai sutarė, kad dokumentų nurašymo tvarka, procesai ir rezultatai bibliotekose nekelia abejonių. Labiausiai liūdina tikimybė, kad privačios žinomų žmonių kolekcijos ir galimai jose esantys vertingi leidiniai dėl paveldėtojų nežinojimo gali būti sunaikinti. Kilo bendro registro – virtualios erdvės, kurioje būtų pateikiami siūlomų įsigyti leidinių duomenys, – idėja. Bibliotekos gyventojams galėtų teikti ekspertinę pagalbą įvertinant knygas ir kitus dokumentus.

Kalbėta apie nurašomų dokumentų aukcionų rengimo bibliotekose problemas ir galimybes supaprastinti aukcionų rengimo tvarką.

Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. R. Gudauskas atkreipė posėdžio dalyvių dėmesį į bibliotekoms itin aktualią problemą – lėšų fondų komplektavimui trūkumą, dėl kurio bibliotekų fonduose susidaro neatitaisomos spragos.

Posėdyje taip pat diskutuota dėl privalomojo egzemplioriaus elektroniniu formatu įsigijimo, bibliotekų fondų komplektavimo prioritetų ir kitais klausimais.

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka yra nacionalinis bibliotekininkystės kompetencijų centras, tarp kitų funkcijų vykdantis parlamentinės bibliotekos ir Lietuvos bibliotekų metodinio centro funkcijas, nuolat vykdantis bibliotekininkystės tyrimus, rengiantis, kaupiantis ir skleidžiantis šalies bibliotekų statistinę informaciją.