Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. lapkričio 14 d.

Nacionalinės bibliotekos projektas pripažintas kokybiškiausiu

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos projektas „Medijų raštingumo ugdymas atsakingam pilietiškumui“ (2018–2019) pripažintas kokybiškiausiu programos „Erasmus+“ suaugusiųjų švietimo sektoriaus mobilumo projektu kasmetiniame šventiniame „Kokybės konkurso“ renginyje.

Nacionalinė biblioteka kartu su Alkmaro (Nyderlandai) viešąja biblioteka „Kennemerwaard“ 2018–2019 metais įgyvendino Europos Sąjungos „Erasmus+“ programos remiamą projektą „Medijų raštingumo ugdymas atsakingam pilietiškumui“, kurio tikslas – stiprinti Lietuvos gyventojų pilietinę atsakomybę ugdant medijų raštingumą, kritinį mąstymą, ypatingą dėmesį skiriant nepalankios socialinės padėties asmenims. Projektą parengė ir koordinavo Nacionalinės bibliotekos Projektų valdymo skyrius.

Projektu siekta perimti gerąją bibliotekos „Kennemerwaard“ suaugusiųjų medijų raštingumo ir kritinio mąstymo ugdymo patirtį ir metodus su mobilumo vizitu išsiunčiant du Lietuvos nacionalinės bibliotekos darbuotojus. Panaudodamos Nyderlanduose įgytą patirtį ir žinias, Nacionalinės bibliotekos darbuotojos Alma Masevičienė ir Marija Pečiulytė sukūrė Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos medijų ir informacinio raštingumo ugdymo strategines kryptis, perdavė sukauptą patirtį Lietuvos viešųjų bibliotekų kolegoms.

Nacionalinė biblioteka visas švietimo ir kultūros institucijas kviečia susipažinti su projekto dalyvių parengtomis Medijų ir informacinio raštingumo ugdymo strateginėmis kryptimis, jas pritaikyti ir jomis naudotis. Strateginės kryptys paskelbtos Nacionalinės bibliotekos svetainėje.

Švietimo mainų paramos fondo jau tryliktą kartą organizuotuose apdovanojimuose dėl šio titulo taip pat varžėsi Vilniaus Gabrielės Petkevičaitės-Bitės suaugusiųjų mokymo centras ir Klaipėdos universitetas.

Vilniaus Gabrielės Petkevičaitės-Bitės suaugusiųjų mokymo centras konkursui pristatė projektą „Efektyvus 50+ mokinių užsienio kalbų mokymas ir nuotolinio mokymo diegimas Bitės SMC“. Įgyvendinant projekto veiklas siekta suteikti mokytojams galimybių įgyti praktinių užsienio kalbos mokymo žinių ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje, taip pat užmegzti naujus kontaktus ir plėsti bendradarbiavimą su įvairiais suaugusiųjų švietimo organizatoriais visoje Europoje.

Konkurse varžėsi ir Klaipėdos universiteto projektas „Suaugusiųjų imigrantų pradinio išsilavinimo tobulinimas“ („Improving the initial education of adult immigrants“). Projekto tikslas – sukurti imigrantams pritaikytą bendrą e. platformą, kurioje interaktyviai būtų pateikta išsami informacija apie priimančią šalį ir sudaryta galimybė lengviau integruotis į priimančios šalies visuomenę.

„Kokybės konkursas“ – tai svarbus Švietimo mainų paramos fondo administruojamų veiklų dalyvių ir jų sukurtų rezultatų įvertinimas.