Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. lapkričio 25 d.

Lapkričio 25 d.: dokumentinis filmas apie Antrojo pasaulinio karo pabėgėlių vaikus

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo erdvėje vyks olandų režisierės Helgos Merits dokumentinio filmo „Greit sugrįšim namo. Geislingeno pabėgėlių vaikai“ („Coming Home Soon. The Refugee Children of Geislingen“) peržiūra. Naujausias režisierės filmas pasakoja apie estų vaikus, kurie kartu su tėvais, kartais tik vienu iš tėvų arba giminaičiais buvo priversti pasitraukti iš Estijos 1944 metais. Tokio likimo buvo ištikti ir tūkstančiai lietuvių, Antrojo pasaulinio karo pabaigoje traukęsi nuo Lietuvą antrą kartą užplūdusios sovietinės okupacijos.

Nepaisant jautrių pabėgėlių likimą patyrusių žmonių liudijimų apie sudėtingas karo ir pokario sąlygas ir patirtas traumas, pasak režisierės H. Merits, filmas yra ir apie viltį bei įkvėpimą. Ir nors filmas pasakoja apie estų vaikus, nuo 1945 iki 1950 metų gyvenusius Geislingeno pabėgėlių stovykloje Vokietijos pietuose, jame nesunku įžvelgti paralelių ne tik su lietuvių ir apskritai Rytų Europos istorija Antrojo pasaulinio karo metais ir pokariu, bet ir su šių dienų pabėgėliais ir jų padėtimi Europoje. Filmas jau parodytas 11-oje šalių, 24-iuose Europos miestuose.

Tai jau penktasis estų kilmės režisierės dokumentinis filmas. Visi H. Merits filmai pasakoja apie savo namus turėjusius palikti žmones, mėginančius susikurti naują gyvenimą jiems menkai pažįstamose ir svetimose vietose. Daugiau apie filmą ir režisierę rasite čia ›.

Filmas bus rodomas anglų kalba. Peržiūroje dalyvaus režisierė, ji mielai atsakys į susirinkusiųjų klausimus ir padiskutuos filmo temomis. Viešnią kalbins Nacionalinės bibliotekos Lituanistikos skyriaus tyrėja dr. Dalia Cidzikaitė.

Trumpai apie renginį

Data
lapkričio 25 d.
Laikas
17.30 val.
Vieta
Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė
2 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“
Svarbu
renginys vyks anglų kalba