Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. lapkričio 22 d.

Lapkričio 24 d.: „Naujamiesčio diena 2019“

Trys Naujamiesčio bendruomenės jau antrus metus drauge įgyvendina bendruomenių skatinimo projektus ir visą rudenį kartu kviečia į socialinius, kultūrinius, istorinius, bendruomeninius renginius.

Lapkričio 24 dieną Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyks visas Čiurlionio trikampio, Naujamiesčio Sierakausko ir Naujamiesčio Centro bendruomenių veiklas vainikuojantis didysis renginys „Naujamiesčio diena“, skirtas šio rajono gyventojams ir norintiems jį geriau pažinti.

Renginyje nuo 12 val. iki 16 val. geologai, archeologai, arboristai, istorikai, urbanistai, menininkai, šio rajono gyventojai dalysis žiniomis, kas Naujamiesčio rajone buvo prieš 50 tūkstančių metų, kodėl turime aukštutinę ir žemutinę dalį, kaip formavosi šis mikrorajonas. Turėsime galimybę pažinti gyvą 120 metų Naujamiesčio istoriją iš jo gyventojų, jų tėvų ir senelių liudijimų. Rajono istorija susipynusi su tokiomis garsiomis šio rajono šeimomis senbuvėmis kaip Geniušai, Vengriai, Horodničiai, Blaževičiai, Krištopaičiai. Naujamiestyje užaugę ir iki šiol čia gyvenantys renginio svečiai atskleis savo gyvenimo istorijas ir papasakos, ką liudija Naujamiesčio ženklai ir ką jie gali atnešti ateityje.

„Naujamiesčio dienos“ dalyvių laukia ne tik įdomios diskusijos ir pasakojimai, bet ir kūrybinė veikla visai šeimai“, – teigė Vilniaus centro bendruomenės atstovė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė. Menininkės mokys ir kartu gamins šventinius, advento vainikus, kalėdinius žaisliukus, kartu pieš pastelėmis, pins juostas, lipdys. Visose veiklose galės dalyvauti ir suaugusieji, ir vaikai.

„Ši diena skirta mums, naujamiestiečiams, prieš pat šventes susitelkti ir susipažinti, sužinoti daugiau apie savo gyvenamąją vietą, atpažinti Naujamiesčio ženklus. Ypatinga, nepaprasta yra tai, kad turėsime galimybę iš pirmų lūpų išgirsti ir sužinoti įdomiausias Naujamiesčio istorijas, pasidalyti įspūdžiais, nuomonėmis, o svarbiausia – pabendrauti ir pažinti savo kaimynus“, – kalbėjo Čiurlionio trikampio bendruomenės pirmininkė Eleonora Kasperūnienė.

Naujamiesčio Sierakausko bendruomenės pirmininkė Indrė Jovaišaitė-Blaževičienė džiaugiasi, kad suvienijus bendruomenių jėgas galima susiburti dideliems projektams: „Tikimės, jog ilgainiui Naujamiesčio gyventojai lauks „Naujamiesčio dienos“ kaip tradicinio renginio, į kurį kvies net ir smalsumas, ką naujo sužinosime, ką sutiksime, su kuo susipažinsime.“

Visus norinčius dalyvauti kviečiame registruotis Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. 

Visą renginio laiką Nacionalinės bibliotekos Renginių erdvės (III a.) durys bus atviros visiems Naujamiesčio gyventojams ir norintiems geriau pažinti mikrorajoną.

Programa:

12.00 val. Naujamiesčio bendruomenės – apie kaimynystę, bendravimą ir renginius.
12.15 val. „Kaip gimė Tauro kalnas?“ (apie Naujamiesčio susiformavimą), geologas dr. Jonas Šečkus.
12.45 val. „Ko gali tikėtis archeologai Naujamiestyje?“, archeologė dr. Elena Pranckėnaitė.  
13.15 val. „Miesto paunksmė Naujamiestyje – medžių ir pastatų šešėliai“, arboristas Algis Davenis.
13.45 val. „Karčiamos ir pasilinksminimo vietos Naujamiestyje XVII–XIX a.“, gidė, istorinių romanų autorė Gina Viliūnė.
14.15 val. „Naujamiesčio daugiafunkciškumas“, urbanistas Martynas Marozas.
14.45–15.00 val. Diskusijos, klausimai, įspūdžiai, komentarai.
15.00 val. Žygimantas Stakėnas kalbins Naujamiesčio gyventojus: apie negirdėtas Naujamiesčio istorijas, linksmus nutikimus ir patyrimus. Diskusijoje dalyvaus medicinos mokslų daktarė Rita Krikštopaitytė ir grafikė Irena Žemaitytė-Geniušienė, teatrologas Vaidotas Jauniškis, iliustratorė Aušra Kiudulaitė.

Bus eksponuojama fotografijų iš projektų „Fotoekskursija po Naujamiestį“ ir „Pro mano langą – Naujamiestis“ paroda.

Išrinksime skvero pavadinimus, kuriuos teiksime Vilniaus miesto savivaldybei.

Dirbtuves ves keraminė Aida Dirsė, menininkė Eglė Jovaišaitė, mokytoja Daiva Kovzan, tautodailininkė Margarita Čekolis, menininkė Inesa Čekolis-Ščiočina.

Renginys yra „Nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo 2017–2019 metų veiksmų plano įgyvendinimo 2.3 priemonės „Remti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“ įgyvendinimo Vilniaus miesto savivaldybėje“ laimėto projekto „#Naujamiestis2019“ dalis. Finansuoja Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

 Trumpai apie renginį

Data lapkričio 24 d.
Laikas 12 val.
Vieta Renginių erdvė, III a.
Trukmė 4 val.
Dalyvavimas kviečiame registruotis Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. 
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“