Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. lapkričio 26 d.

Nacionalinėje bibliotekoje paskelbti Lietuvos valstybinių įmonių valdysenos lyderiai

Į Lietuvos nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką susirinkę valstybės valdomų įmonių vadovai ir valdybų pirmininkai dalyvavo Lietuvos valstybės valdomų įmonių (VVĮ) gerosios valdysenos indekso rezultatų pristatymo renginyje. Buvo apžvelgta ir įvertinta 2018–2019 m. VVĮ valdysena ir pagrindiniai pokyčiai, įteikti apdovanojimai geriausių rezultatų pasiekusioms įmonėms.

Valdymo koordinavimo centras kasmet sudaro VVĮ gerosios valdysenos indeksą. Tai yra vienas pagrindinių įrankių, kuriuo vertinama VVĮ valdymo kokybė. Jis sudaromas atsižvelgiant į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) rekomendacijas, „Nasdaq“ bendrovių valdymo kodeksą, Nuosavybės gairių, Skaidrumo gairių ir Atrankos gairių nuostatas bei kitus VVĮ veiklą reglamentuojančius dokumentus ir geriausias pasaulines korporatyvinio valdymo praktikas.

Kaip pažymėjo centro direktorius Vidas Danielius, indekso metodika kasmet atnaujinama tiek siekiant reaguoti į VVĮ veiklą reguliuojančių teisės aktų ar besikeičiančios valdysenos praktikos pokyčius, tiek siekiant didinti indekso patikimumą ir pajėgumą kokybiškai atspindėti VVĮ valdyseną. „Malonu pažymėti, kad VVĮ valdysena metai iš metų gerėja. Ir nors tobulintinų sričių vis dar yra beveik visose valdysenos srityse, akivaizdi pažanga ir įmonių valdymo kokybė per pastarąjį dešimtmetį yra įspūdinga“, ­– sakė V. Danielius.

Valdysenos indekso lydere mažųjų įmonių kategorijoje pripažinta INVEGA – investicijų ir verslo garantijos. INVEGA – valstybės įsteigta finansų įstaiga, kurios pagrindiniai veiklos tikslai yra teikti finansines paslaugas, įgyvendinti ir administruoti finansines bei kitokio pobūdžio verslo finansavimo priemones.

Vidutinių įmonių kategorijoje kaip valdysenos lydere tapo AB „Smiltynės perkėla“. „Įmonė teikia plataus spektro viešojo transporto paslaugas, užtikrina modernią infrastruktūrą, pasižymi išskirtiniu išmaniuoju klientų aptarnavimu. Kitais metais mūsų laukia 20 mln. eurų vertės investicijos“, – atsiimdamas apdovanojimą sakė „Smiltynės perkėlos“ vadovas Mindaugas Čiakas.

Valdysenos lyderiu didelių įmonių kategorijoje ir absoliučiai geriausia 2018–2019 m. valstybės valdoma įmone paskelbta „Ignitis grupė“. Jos generalinis direktorius ir valdybos pirmininkas Darius Maikštėnas už įteiktą apdovanojimą dėkojo iš Niujorko, kur bendrovės atstovai yra pakviesti kaip vieni iš 2019 m. vasarį vykusių „Nasdaq“ Baltijos rinkos apdovanojimų (angl. Baltic Market Awards) nugalėtojų. Grupė apdovanojimą gavo už geriausius obligacijų emitento ryšius su investuotojais. „Labai džiaugiuosi ir šiuo Valdymo koordinavimo centro apdovanojimu. Jūsų dėka Lietuvoje kasmet auga verslo kultūra. O „Ignitis“ ruošiasi naujam šuoliui. Žaliosios energetikos plėtra, priklausomybės nuo iškastinio kuro mažinimas ir naujausių technologijų plėtra išliks tarptautinės energetikos bendrovės „Ignitis grupė“ prioritetu, – sakė bendrovės vadovas D. Maikštėnas. 

Renginyje buvo įteikti ir specialieji apdovanojimai.

Antikorupcijos priemonių lydere pripažinta įmonė „Oro navigacija“. Skaidrumo lydere tapo EPSO-G įmonė. EPSO-G yra valstybės valdoma energijos perdavimo ir mainų įmonių grupė. Ją sudaro patronuojanti valdymo bendrovė UAB EPSO-G , trys tiesiogiai patronuojamos įmonės „Litgrid“, AB, AB „Amber Grid“  ir „Baltpool“, UAB, bei trys netiesiogiai kontroliuojamos bendrovės  UAB „Tetas“, UAB „Litgrid“ Power Link Service“ ir UAB „GET Baltic“. Vienintelio valdymo bendrovės UAB EPSO-G akcininko teises ir pareigas įgyvendina Lietuvos Respublikos energetikos ministerija.

Profesionaliausios valdybos prizas atiteko AB „Lietuvos geležinkeliai“.

Prizas „Efektyvumo proveržis“ skirtas pavojingų atliekų tvarkymo įmonei „Toksika“, kuri iš bankrutuojančios įmonės per keletą metų tapo pavyzdine valstybės valdoma įmone. „Valdysenos pažangos“ nominacijoje nugalėtoja pripažinta įmonė Registrų centras.

Išsamiau susipažinti su 2018–2019 m. VVĮ gerosios valdysenos indekso metodika galima https://vkc.sipa.lt/valdysenos-indeksas/#metodika.