Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. gruodžio 2 d.

Tarptautiniame renginyje minėtos Nacionalinės bibliotekos sėkmės istorijos

Lapkričio 27–29 dienomis Portugalijos nacionalinėje bibliotekoje Lisabonoje vyko „Europeanos“ konferencija „Connect comunities“. Išskirtiniame tarpdiscipliniame renginyje susibūrė bendruomenės iš atminties institucijų, IT, ryšių, mokslo tyrimų, kultūros, švietimo, autorių teisių sričių. Per 250 atminties institucijų vadovų iš visos Europos aptarė skaitmeninio kultūros paveldo ateitį formuojančias problemas ir ieškojo geresnių bendravimo būdų. Kūrybinėse dirbtuvėse, laboratorijose, diskusijose keitėsi naudingomis idėjomis ir technologijomis, kiekvienam siūlydami ką nors įdomesnio ir naujo.

Malonu pažymėti, kad šiame tarptautiniame renginyje net keletą kartų buvo minimi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos gerosios praktikos pavyzdžiai. „Europeanos“ vykdantysis direktorius Harry’s Verwayenas iš Nyderlandų įžanginiame pranešime džiaugėsi Lietuvos nacionalinės bibliotekos įdirbiu ir sukurtomis keturiomis teminėmis kolekcijomis „Europeanos“ platformoje. Nacionalinė biblioteka 2017–2019 m. kaip partnerė dalyvavo tarptautiniame „Europeanos“ projekte „Migracija mene ir moksle“. Būtent įgyvendinant šį projektą parengta medžiaga ir buvo minima kaip sėkmės pavyzdys.

Labai gerų atsiliepimų sulaukė ir kitas mūsų Nacionalinės bibliotekos projektas – „Skaitmeninio ir suskaitmeninto turinio ženklinimas“. Jo rezultatas – sukurtas  ženklinimo įrankis / žinynas cc.lnb.lt, integruotos „Rights Statments“ ženklinimo pareikštys, kurios naudojamos ir interneto platformoje www.europeana.eu. Specialistai gyrė ne tik Nacionalinės bibliotekos sukurtas e. paslaugas, patį projektą vadino novatorišku ir prisidedančiu prie atviros, nusimanančios ir kūrybingos visuomenės kūrimo, bet ir mūsų taikytą rezultatų pristatymo ir viešinimo modelį: ir sukurtus du animacinius filmukus apie į internetą keliamų skaitmeninių kūrinių ženklinimą ir to naudą, ir pristatymui naudojamus netradicinius metodus, tokius kaip muzikavimą Afrikos būgnais. Beje, grojimą Afrikos būgnais išbandė ir dalis konferencijos „Europeana 2019“ dalyvių.