Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. gruodžio 3 d.

Konferencijoje nagrinėtas bibliotekininko edukatoriaus vaidmuo

Gruodžio 2 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyko konferencija „Biržiškos skaitymai“, kasmet organizuojama žymaus bibliotekininkystės veikėjo Vaclovo Biržiškos gimimo dienai paminėti. Šių metų tema buvo „Bibliotekininkas – edukatorius: vaidmenys, kompetencijos ir paslaugų perspektyvos“, todėl konferencijoje kalbėta apie bibliotekininkų edukacinį vaidmenį ir jam įgyvendinti būtinas kompetencijas, taip pat nagrinėtas edukacinės veiklos turinys bei naujos formos.

Konferencijos dalyvius sveikinęs Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas džiaugėsi sėkmingu bendradarbiavimu su Vilniaus universiteto (VU) Komunikacijos fakulteto specialistais stiprinant bibliotekininkų akademines kompetencijas. Bibliotekos vadovas akcentavo edukacinės veiklos svarbą bibliotekų sektoriuje ir bibliotekininko edukatoriaus vaidmenį ugdant visuomenę. „Tarp mūsų pagrindinių prioritetų yra ne tik kultūra siauresne prasme, bet ir švietimas, mokslas, ekonomika, valstybė, o edukacinė dimensija persmelkia visas šias svarbias sritis“, – teigė prof. dr. R. Gudauskas.

Sveikinimo žodį taip pat tarė konferencijos ilgametės rėmėjos UAB „Asseco Lietuva“ generalinis direktorius Albertas Šermokas, Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininkė Jolita Steponaitienė ir VU Filosofijos fakulteto Ugdymo mokslų instituto direktorė doc. dr. Irena Stonkuvienė.

Plenarinėje sesijoje Vroclavo universiteto (Lenkija) docentė Dorota Mołodyńska-Küntzel pristatė „Žmonių bibliotekas“ – prieš diskriminaciją nukreiptą projektą, skatinantį dialogą su mažumomis. Antrasis, virtualus, pranešimas buvo Šefildo universiteto (Jungtinė Karalystė) Švietimo mokyklos skaitmeninio raštingumo lektorės dr. Becky Parry. Konferencijos dalyvius ji supažindino su savo mokslinių tyrinėjimų sritimi – vaikų medijų kultūra, papasakojo, kaip vaikai kuria pasakojimus ir iš kur semiasi įkvėpimo. Nacionalinio švietimo NVO tinklo koordinatorė Judita Akromienė pristatė Lietuvos pilietinės galios indekso tyrimus ir papasakojo apie pilietiškumo, kaip naujos bibliotekų edukacinės veiklos, ugdymo galimybių perspektyvas. VU Komunikacijos fakulteto profesorė Elena Macevičiūtė skaitė pranešimą, kokiais būdais ir metodais galima kūrybiškai ugdyti bibliotekų lankytojus ir kaip sužadinti jų smalsumą pasitelkiant išmaniąsias technologijas. VU Filosofijos fakulteto Ugdymo mokslų instituto edukatorė dr. Sandra Kairė kalbėjo apie neformaliojo ugdymo organizavimą bibliotekoje, apimantį labai platų – nuo bendruomenės telkimo iki mąstymo modeliavimo – spektrą.

Antroji konferencijos dalis buvo skirta trumpiesiems pranešimams Pecha Kucha formatu. Šešių Lietuvos viešųjų bibliotekų atstovai pristatė savo vykdomas edukacines veiklas: kūrybines dirbtuves „Skaitau ir kuriu!“, kultūros edukacijos ir socialinės atskirties mažinimo galimybes teikiant „Žaislotekos“ paslaugas, animacijos dirbtuves vaikams, edukacines programas šeimoms, bibliotekoje rengiamus šokius su bitutėmis-robotais ir ypatingų poreikių vaikams skirtus sensorinius skaitymus. Edukacines veiklas vykdančios viešosios bibliotekos galėjo jas pristatyti konferencijos metu organizuotoje Idėjų mugėje.

Trečiojoje konferencijos dalyje svarstytos bibliotekų edukacinių programų perspektyvos ir bibliotekininkų mokymosi poreikiai bei galimybės. Vilniaus universiteto docentė dr. Irena Stonkuvienė kalbėjo apie patį terminą „edukacija“ ir jo vartojimo pradžią, jo turinį ir kitus susijusius aspektus. Lietuvos suaugusiųjų švietimo asociacijos ekspertas Arūnas Bėkšta konferencijos dalyviams papasakojo apie galimą bibliotekų vaidmenį organizuojant informacijos valdymo ir naudojimo mokymus. VU Komunikacijos fakulteto docentas dr. Vincas Grigas skaitė pranešimą apie medijų ir informacinio raštingumo ugdymą mokykloje, nagrinėjo, kuo skiriasi mokytojų ir mokyklų bibliotekininkų požiūriai į šią edukacinę veiklą Lietuvoje ir Lenkijoje. Nevyriausybinės organizacijos „Elektroninė informacija bibliotekoms“ (EIFL) atstovė Ramunė Petuchovaitė kalbėjo apie mokymąsi iš patirties ir pristatė EIFL iniciatyvą „Jaunieji Afrikos bibliotekų novatoriai“.

Konferenciją organizavo Lietuvos bibliotekininkų draugija, Vilniaus universiteto Komunikacijos ir Filosofijos fakultetai, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, UAB „Asseco Lietuva“.

Renginio transliaciją galima peržiūrėti Nacionalinės bibliotekos „YouTube“ kanale.

Daugiau nuotraukų ›
Daugiau nuotraukų ›