Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. gruodžio 4 d.

Bežodės knygos: kas tai? (edukacinis vaizdo įrašas)

Bežodės knygos Lietuvoje dar gana naujas ir retas reiškinys. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje dirbanti vaikų literatūros specialistė Inga Mitunevičiūtė vaizdo įraše pristato šias knygas (dar kartais vadinamas tyliosiomis), jų istoriją, ypatybes ir skaitymo strategijas.

„Bežodės knygos niekada skaitytojui neprimeta istorijos, tik suteikia pagrindą ir visišką laisvę susikurti ją pačiam“, – teigia I. Mitunevičiūtė.

Įrašo pabaigoje lektorė pademonstruoja, kaip galima skaityti bežodę knygą. Tam ji pasirinko Ievos Babilaitės kūrinį „(Ne)vienas“.

Kasdien vis labiau skubančiame pasaulyje neretai ieškoma aiškios, trumpos ir kokybiškos informacijos. Reaguodamas į tai, Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius kartu su Nacionaline biblioteka sumanė pasiūlyti 15–25 minučių edukacinius vaizdo įrašus tėvams, mokytojams, bibliotekininkams ir kitiems besidomintiems skaitymo skatinimu bei vaikų literatūra. Šie vaizdo įrašai yra projekto „Pokalbiai apie vaikų literatūrą“ dalis.

Projektas „Pokalbiai apie vaikų literatūrą“ gimė 2016 m. rudenį. Tai įvairių renginių – pokalbių, diskusijų, paskaitų, pristatymų, edukacijų – ciklas, kuriame pristatomos, analizuojamos ir aptariamos vaikų literatūros pasaulio bei skaitymo skatinimo aktualijos, problemos ir naujienos. Renginiuose dalyvauja savo srities profesionalai: mokslininkai, vaikų literatūros kritikai, mokytojai, bibliotekininkai, rašytojai, vertėjai, dailėtyrininkai, leidėjai ir kt. Visi ciklo renginiai yra filmuojami, dažniausiai ir transliuojami tiesiogiai, o jų įrašai viešai skelbiami Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ paskyroje. Išsamų visų įvykusių pokalbių sąrašą galima rasti IBBY Lietuvos skyriaus svetainėje ibbylietuva.lt. Projekto rėmėjas – Lietuvos kultūros taryba.