Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. gruodžio 18 d.

Gruodžio 18 d.: kino vakaras generolui Jonui Žemaičiui-Vytautui atminti

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, užbaigdama 2019-uosius – generolo Jono Žemaičio-Vytauto metus, – kviečia dalyvauti filmų „Ketvirtasis prezidentas“ ir „Knygnešio duktė“ peržiūrose ir amžininkų pokalbyje apie generolą Joną Žemaitį-Vytautą.

Režisieriaus Juozo Saboliaus filmas „Ketvirtasis prezidentas“ (trukmė 44 min.) pasakoja apie pokario metų partizaninio judėjimo vadą, Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio (LLKS) Tarybos prezidiumo pirmininką Joną Žemaitį-Vytautą, kuris devynerius metus kovojo su bolševikiniais okupantais, vadovavo ginkluotai pasipriešinimo kovai. Pagal LLKS nuostatus, iškovojus nepriklausomybę, iki Seimo rinkimų jis turėjo eiti Lietuvos prezidento pareigas.

2009 m. Seimas generolą Joną Žemaitį-Vytautą pripažino Lietuvos Respublikos prezidentu. Seimo priimtoje deklaracijoje skelbiama, kad nuo 1949 m. vasario 16 d. LLKS Tarybos deklaracijos priėmimo iki mirties – 1954 m. lapkričio 26 d. LLKS Tarybos prezidiumo pirmininkas J. Žemaitis buvo kovojančios su okupacija Lietuvos valstybės vadovas, faktiškai vykdęs respublikos prezidento pareigas.

Insulto ištiktą partizanų vadą Joną Žemaitį iki suėmimo slaugė 25-erių metų Sibiro katorgai nuteista Marija Žiliūtė. Vilniaus Sąjūdžio tarybai priklausęs rašytojas Kazys Saja prisimena: „M. Žiliūtė, knygnešio duktė, kilusi iš Gelgaudiškio. Nepriklausomoje Lietuvoje ji buvo baigusi medicinos seserų mokyklą ir dar išsiųsta į užsienį pasitobulinti, kad kilus karui galėtų suteikti pagalbą sužeistiesiems. <...> Mūsų Tarybos narys literatūrologas Albertas Zalatorius mielai sutiko kartu su manimi pakalbinti M. Žiliūtę, o kitas narys, TV režisierius Stasys Arnašius, žadėjo tą mūsų pokalbį nufilmuoti ir parodyti Lietuvai.

Filmas buvo pavadintas „Knygnešio duktė“ (trukmė 24 min.) ir netrukus pasirodė televizijos ekranuose. Apie J. Žemaitį net mudu su A. Zalatoriumi tada žinojome tik tiek, kad jis, jau suimtas, buvo lėktuvu nuskraidintas į Maskvą ir pristatytas L. Berijai. O vėliau saugumo nuteistas ir sušaudytas.“

Renginyje dalyvaus istorikas Vykintas Vaitkevičius, režisierius Juozas Sabolius ir rašytojas Kazys Saja. Renginį moderuos Nacionalinės bibliotekos Informacijos analitikos skyriaus vyriausiasis tyrėjas Vidmantas Valiušaitis.

Maloniai kviečiame visus norinčius dalyvauti šių filmų peržiūroje. Kino salėje vietų skaičius ribotas (22 vietos).

Trumpai apie renginį

Data gruodžio 18 d.
Laikas 17.30 val.
Vieta Kino salė, V a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“
Svarbu maloniai prašome gerbti vieniems kitus ir atvykti laiku