Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. gruodžio 9 d.

Tarp pasaulio bibliotekų lyderių – ir Lietuvos nacionalinė biblioteka

Naujausiame žurnalo „Journal of Public and Nonprofit Affairs“ numeryje (Vol. 5, No. 3) publikuojamas San Diego universiteto dėstytojos Vanjury „V“ Dozier straipsnis apie knygą, kurioje pateikiama 28 pasaulio bibliotekų vadovų lyderystės ir vadybos patirtis.

Šių metų lapkričio pabaigoje išėjo knygos „Pirmaujantys pasaulio nacionalinių, viešųjų, vienuolynų ir karališkųjų bibliotekų direktoriai: lyderystė, vadyba, bibliotekų ateitis“ (autoriai Patrickas Lo, Allenas Cho ir Dicksonas Chiu) elektroninė versija (angl. Lo, P., Cho, A., & Chiu, D. (2017). World’s leading national, public, monastery and royal library directors: Leadership, management, future of libraries. Berlin/Boston: De Gruyter. ck), kurioje galima rasti ir interviu su Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generaliniu direktoriumi prof. dr. Renaldu Gudausku. Nacionalinės bibliotekos vadovas pasakoja apie šaltąjį karą ir komunizmo epochos istoriją, kalba apie iššūkius (grėsmes ir sėkmes) vadovaujant Nacionalinei bibliotekai, kai ji buvo veikiama politinės sistemos (režimo), kaip ji transformavosi pokomunistinėje eroje ir kokius sprendimus bibliotekai diktuoja šiandienos – skaitmeninio amžiaus – pokyčiai.

P. Lo, A. Cho ir D. Chiu yra parašę tris knygas apie bibliotekų praktikus. Šįkart solidžiame leidinyje jų dėmesys telkiamas į išskirtinę keliolikos pasaulio bibliotekų vadovų lyderystės ir vadybos patirtį.

Apžvalgoje apie Šveicarijos nacionalinės bibliotekos direktorę Marie-Christine Doffey pateikiama įžvalga, kaip vadovauti nacionalinei bibliotekai šalyje, kurioje yra keturios valstybinės kalbos. Claudia Lux, Kataro nacionalinės bibliotekos projektų direktorė ir buvusi Tarptautinės bibliotekų asociacijų federacijos prezidentė, apžvelgia, kaip bibliotekos gali būti tvarkomos. Skaitytojams, norintiems sužinoti daugiau apie bibliotekos valdymą pasikeitus politiniam režimui, daug informacijos suteiks Latvijos nacionalinės bibliotekos direktoriaus Andrio Vilko interviu.

Autoriai beveik metus ėmė interviu ir kalbėjosi asmeniškai per „Skype“ ir el. laiškais su pasaulyje garsių bibliotekų vadovais (12 nacionalinių ir valstijų bibliotekų vadovų, 13 miestų viešųjų bibliotekų ir trijų bibliotekų vadovų iš vienuolynų ir karališkųjų bibliotekų). Autorius domino pirmaujančių pasaulyje bibliotekų vadovų išsilavinimas, jų karjeros keliai, jų vadovaujamų bibliotekų kolekcijos, specialūs projektai, vadovavimo stilius ir valdymo iššūkiai. Kiekvienas interviu iliustruojamas tos bibliotekos erdvių nuotraukomis ir vadovų portretais (14 vyrų ir 14 moterų).

Pasak recenzentų ir ekspertų, autorių pastangų rezultatas – įtraukianti  klausimų ir atsakymų stiliaus knyga, tinkanti bibliotekų ir informacijos mokslų studentams, praktikams ir dėstytojams. Autoriai siekia „pateikti skaitytojams apgalvotus straipsnius, kuriuose aprašomi dabartinės visuomenės politiniai, socialiniai, kultūriniai ir ekonominiai pokyčiai, kuriuos lemia ryšių technologijos ir tinkle sujungta informacija“ (p. 2–3).

Pasaulio bibliotekų lyderiai pasakoja apie naujas paslaugas ir pažangiausius bibliotekų projektus, apie perspektyviausius pastarojo meto pokyčius bibliotekininkystės mokslo srityje. Be to, atskleidžiamos bibliotekų vadovų karjeros kelionių į dabartinius vaidmenis istorijos ir pristatomos kiekvieno vadovo pastangos ir įžvalgos vadovauti savo institucijoms per kultūrinius, socialinius, biurokratinius, ekonominius ir technologinius pokyčius, nes jų vadovaujamos bibliotekos stengiasi išlikti aktualios šių dienų pasaulyje.

Autoriai pastebi, kad pašnekovai tokie pat žavūs, kaip ir jų vadovaujamos bibliotekos.