Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. gruodžio 10 d.

Nacionalinėje bibliotekoje vykusiame forume – išskirtinis dėmesys vaikų, jaunimo, translyčių asmenų teisėms

Gruodžio 10-ąją pasaulis mini Tarptautinę žmogaus teisių dieną. Jau antrus metus iš eilės tądien į Lietuvos nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką dalykinių pokalbių ir diskusijų susirenka žmogaus teisių aktyvistai, mokslininkai, diplomatai, moksleiviai ir studentai, verslo atstovai, visuomenininkai, politikai. Nacionalinis žmogaus teisių forumas (NŽTF) kasmet kviečia aptarti žmogaus teisių padėtį – kaip padaryti, kad Lietuvoje būtų gera gyventi visų tautybių, rasių, tikėjimų, lyčių, socialinės padėties, įsitikinimų ar pažiūrų žmonėms. Šiųmetis forumas neatsitiktinai skirtas vaiko teisių klausimams – šiais metais minimos ir 30-osios Jungtinių Tautų (JT) vaiko teisių konvencijos metinės, o Lietuva 2019–2021 m. laikotarpiui yra išrinkta JT Vaikų fondo (UNICEF) valdybos nare.

„NŽTF yra unikalus reiškinys, po vienu stogu suvienijantis akademinę, valstybinio ir nevyriausybinio sektoriaus, tarptautinę bendruomenes. Šiais metais kartu sieksime priminti, jog „Vaiko teisės – žmogaus teisės“. Nors Lietuva skiria daug dėmesio kovai su patyčiomis, valstybiniame lygmenyje vis dar egzistuoja takoskyra tarp vaiko ir suaugusiųjų teisių, trūksta sisteminio ir visapusio teisių užtikrinimo, ne visada pavyksta išgirsti ir įsiklausyti į vaiko nuomonę. Suvokiame, kad mentaliniai pokyčiai neįvyksta per vieną dieną ir jie negali būti institucionalizuoti, todėl ypač svarbios yra viešos diskusijos ir švietimas“, – teigė forumo organizatoriai.

Renginyje taip pat diskutuota apie globos įstaigas, žiniasklaidos politiką, technologijų teisę, saugios darbo aplinkos užtikrinimą, jaunimo pilietinį aktyvizmą ir daug kitų klausimų. Jaunimas visame pasaulyje vis aktyviau įsitraukia į žmogaus teisių, klimato kaitos ar socialinių problemų aktualizavimą, tad vienas iš forumo tikslų – burti jaunus žmones ir sukurti jų idėjų sklaidos platformą.

Forume dalyvavo UNICEF, Jungtinių Tautų, Europos Tarybos ir kitų tarptautinių organizacijų atstovai, ministrai, užsienio šalių ambasadoriai, Seimo nariai, akademinės bendruomenės ir nevyriausybinių organizacijų atstovai. Diskusijose sprendimų į keliamus klausimus ieškojo ekspertai iš Vytauto Didžiojo universiteto, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos, Žmogaus teisių organizacijų koalicijos, Seimo kontrolierių įstaigos ir kitų institucijų. Diskusijose dalyvavo ir žmogaus teisių klausimams neabejingi visuomenės veikėjai, tarp jų – Humoro klubo komikas Paulius Ambrazevičius, kino režisierius Saulius Baradinskas, LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė, Žmogaus teisių stebėjimo instituto tarybos narys, apžvalgininkas Paulius Gritėnas, „Delfi“ vyriausioji redaktorė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė ir kiti.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba NŽTF dalyvius kvietė į tris konferencijos „Translyčių asmenų teisių apsauga: tarptautinės tendencijos ir nacionalinės galimybės“ diskusijas. Jose gerąją patirtį pristatė Maltos, Portugalijos, Norvegijos atstovai, savo įžvalgomis dalijosi Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas.

Specialiai forumui parengtos net trys parodos: bibliotekos ir renginio lankytojai susipažino su Vilniaus dailės akademijos plakatais ir moksleivių vizualiųjų menų darbais žmogaus teisių tematika, veikė Lietuvos pašto ženklų ir atvirukų parodos. Dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ forumo pabaigoje pakvietė į filmo „Normalumas“ peržiūrą, po kurio dar vyko diskusija apie vyriškumą XXI amžiuje.

NŽTF metu prie Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vyko ir socialinė iniciatyva „Kavos galia“. Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Viltis“ savanoriai svečius ir praeivius vaišino kava, bendravo, taip siekdami mažinti proto negalią turinčių asmenų atskirtį.

Forumo organizatoriai: Lietuvos negalios organizacijų forumas, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, Seimo kontrolierių įstaiga, Seimo Žmogaus teisių komitetas, Užsienio reikalų ministerija, Vaiko teisių kontrolieriaus įstaiga, Vytauto Didžiojo universitetas, Žmogaus teisių organizacijų koalicija. 

Organizaciniai partneriai: Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Norvegijos ambasada, Švedijos ambasada, Suomijos ambasada, JAV ambasada, Kanados ambasada, Lietuvos žurnalistikos centras, Atviros Lietuvos fondas, Friedricho Eberto fondas, Prancūzų institutas Lietuvoje.

Informacinis partneris: Lietuvos radijas ir televizija. Vykusios transliacijos nuoroda.