Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. gruodžio 11 d.

Gruodžio 16–31 d.: paroda „Eduardui Balsiui – 100“

Kviečiame apsilankyti  Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje, kurioje išvysite Eduardo Balsio 100-osioms gimimo metinėms skirtą kompozitoriaus kūrinių ekspoziciją.

E. Balsys (1919–1984) – išskirtinio talento, vienas reikšmingiausių lietuvių kompozitorių, Lietuvos kompozitorių sąjungos pirmininkas (1962–1971), Lietuvos kompozitorių sąjungos valdybos atsakingas sekretorius (1954–1962), nuo 1953 m. Lietuvos konservatorijoje (dabar LTMA)  dėstė kompoziciją ir instrumentuotę, 1960–1984 m. buvo Kompozicijos katedros vedėjas, profesorius. E. Balsio mokiniai – kompozitoriai J. Andrejevas, V. Bartulis, A. Bražinskas, K. Brundzaitė, B. Gorbulskis, G. Kuprevičius, F. Latėnas, A. Martinaitis, A. Šenderovas, J. Širvinskas, J. Tamulionis, A. Žigaitytė, D. Kairaitytė, K. Vasiliauskaitė ir kt.

„Profesoriaus pedagogika : visiška laisvė ir tėviška globa bet kuriuo paros metu. Su mumis jis nesidalijo savo sėkmėmis ar nesėkmėmis, o domėjosi mūsų buitimi ir problemomis“ – prisimena V. Bartulis. Studentai buvo neatskiriama E. Balsio gyvenimo dalis, jie jautė nesumeluotą savo mokytojo meilę ir rūpestį.. „... iš prigimties dvasia ir protu turtinga asmenybė. Ir iš prigimties humanistas visomis šios sąvokos reikšmėmis“ ( Gerulaitis V. Taip kalbėjo jie // Muzikos barai, 2009, Nr. 11–12, p. 13).

E. Balsio kūryba praėjo nemažą evoliucijos kelią nuo klasicistinės struktūros Styginių kvarteto (1953) iki dodekafonine technika pagrįstos ekspresionistinės operos „Kelionė į Tilžę“ (1980). Jo žymiausi kūriniai – baletas „Eglė žalčių karalienė“, opera „Kelionė į Tilžę“, oratorija „Nelieskite mėlyno gaublio“, Styginis kvartetas, 2 koncertai smuikui ir orkestrui ir Koncertas smuikui solo, „Dramatinės freskos“ smuikui, fortepijonui ir orkestrui, Simfonija koncertas vargonams, pučiamiesiems ir mušamiesiems, simfoninė poema „Trys portretai“, poema styginių orkestrui „Jūros atspindžiai“ ir kt., išplėtotos lietuvių liaudies ir originalios chorinės bei pramoginės dainos, kameriniai instrumentiniai kūriniai, teatro spektaklių ir kino  filmų muzika. Per visą E. Balsio kūrybą praeina jūros leitmotyvas. E. Balsiui būdingas polinkis į stambias formas, lietuviškojo muzikinio folkloro ir moderniųjų išraiškos priemonių derinimas. Jo muzika atsirado šalia moderniųjų 20 a. kompozitorių J. Cage‘o  (Dž. Keidžo) ir O. Messiaen‘o (O. Mesiano), kūrusių tuo pačiu laiku, ir išlaikė jau beveik pusės amžiaus laiko išbandymą, šiandien jau tapusi klasika.

Ekspozicijoje  susipažinsite su svarbiausių E. Balsio kūrinių natomis ir įrašais. Be vinilinių plokštelių ypač reikšmingas kompozitoriaus sūnaus A. Balsio ir dukros prof. D. Balsytės iniciatyva 2003 m. MIC išleistas E. Balsio kūrybos dvigubas CD „Eduardas Balsys. Dramatinės freskos“. Taip pat ypač verta dėmesio muzikologės O. Narbutienės parengta monografija „Eduardas Balsys“ (Baltos lankos, 1999). Joje – visas kompozitoriaus gyvenimo ir kūrybos kelias, draugų, kolegų, studentų ir giminų prisiminimai,  pirmą kartą  publikuojami E. Balsio dienoraščiai ir laiškai.

Nacionalinės bibliotekos Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje jūsų laukia E. Balsio natų leidiniai ir vinilinės plokštelės, kokybiška perklausymo aparatūra. Primename, kad lietuviškų vinilinių plokštelių galite klausytis ir portale epaveldas.lt

Muzikos ir vizualiųjų menų skaityklos darbo laikas:

  • pirmadieniais–penktadieniais 8.00–21.00 val.
  • šeštadieniais–sekmadieniais 10.00–18.00 val.

Trumpai apie parodą

Data gruodžio 16–31 d., skaityklos darbo laiku
Vieta Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykla, V a., 508 kab.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“