Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. gruodžio 27 d.

GLL: 10 metų siekiant pasaulinių aukštumų

Tarptautinių profesionalų tinklas „Global Lithuanian Leaders“ (GLL) šiais metais švenčia 10 metų jubiliejų ir tęsia tradiciją kasmetinių „Globalios Lietuvos“ apdovanojimų dieną pradėti Globalių lietuvių forumu Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Nuo pat ryto lietuviai profesionalai iš daugiau nei 20 pasaulio šalių, Lietuvoje viešintys geriausiuose pasaulio universitetuose studijuojantys lietuviai, progresyvūs viešojo sektoriaus atstovai, mokslo, visuomenės ir verslo lyderiai rinkosi į forumą, kuriame dosniai dalijamasi žiniomis ir patirtimi. Jubiliejinių metų forumo tema ­ – 10 metų siekiant pasaulinių aukštumų.

Forumo dalyvius sveikino GLL direktorė Aušra Kukelkaitė, kuri ne tik apžvelgė GLL veiklos dešimtmetį bei pasiekimus, bet ir pabrėžė, kad per tą laikotarpį GLL tikrųjų narių nuo 60 žmonių 2012 m. pagausėjo iki 2 tūkstančių. Narių geografija – 49 pasaulio valstybėse, įkurti 25 klubai. „Visą profesionalų bendruomenę vienija genas veikti. Pasiekti aukščiau ir geriau. Vienija ir žinojimas, kad dalintis tai reiškia augti, o esminis mūsų tikslas nesikeičia: prisidėti prie Lietuvos stiprinimo, kurti platformą pristatant geriausias kitų šalių sėkmės formules, žinias ir patirtį, kurias galėtume pritaikyti Lietuvoje“, – sakė GLL vadovė.

Nacionalinėje bibliotekoje, kuri yra viena iš GLL partnerių, jau keletą metų vyksta tokie unikalūs intelektiniai mainai. Įkvepiančiame forume šį kartą diskutavo jaunieji naujų krypčių lyderiai, kurie drąsiai imasi pokyčių ir taip prisideda prie modernesnės, išmanesnės, žinomesnės Lietuvos kūrimo. Tai sveikinimo žodyje akcentavo ekonomikos ir inovacijų viceministrė Jelena Rojaka, oficialiai paskelbusi forumo pradžią. „Augame. Verslo sąlygas vertinančiame Pasaulio banko tyrime „Doing Business 2020“ Lietuva iškopė į 11-tą vietą. Tai aukščiausia Lietuvos pasiekta vieta nuo šio reitingo skelbimo pradžios. Esame ketvirti pasaulyje (po JAV, Didžiosios Britanijos ir Singapūro) pagal finansinių technologijų (FinTech) srities vystymą. Didėja mūsų startuolių skaičius. Metų pabaiga dovanojo ir pirmąjį Lietuvoje „Vienaragį“. Esame teisingame kelyje, kuris yra grįstas inovacijomis ir moderniomis technologijomis. Bet svarbiausias mūsų išteklius – Lietuvos talentai. Šie žmonės yra svarbiausi Lietuvos sėkmės istorijoje“, ­ – sakė viceministrė.

Renginyje kartu buvo ieškoma atsakymų verslumo, komunikavimo, talentų pritraukimo temomis. Ir šiais metais ypač daug dėmesio buvo skiriama jauniesiems inovatoriams, kurie savo darbais laužo nusistovėjusias normas ir kuria naujas savos srities pasaulines tendencijas.

Forume apie sumanius žingsnius į verslo reitingų viršūnes kalbėjo Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas. Savo veiklą ir įžvalgas apie Lietuvos ateitį – robotiką pristatė Eivanas Maksvytis, Šilutėje įkūręs dabar jau pasaulyje garsią Robotikos mokyklą. Ingrida Olendraitė ir Auksė Gaižauskaitė kalbėjo apie komandą „Vilnius-Lithuania iGEM“, sukūrusią projektą „Colight“, pristatantį vieną sparčiausiai besivystančių gyvybės mokslų sričių – optogenetiką. Lietuvai prestižiniame sintetinės biologijos konkurse „iGEM“ (angl. International Genetically Engineered Machine Competition) jau penktus metus iš eilės atstovaujantys Vilniaus universiteto studentai dar kartą įrodė turį išskirtinių gabumų – lietuvių komanda laimėjo aukso medalį ir buvo nominuota net keturiose kategorijose.

Forume kalbėjo ir buvusi GLL vadovė Kotryna Stankutė-Jaščemskienė, projekto Venecijos meno bienalėje sėkmę prisiminė Auksiniu liūtu apdovanotos operos-performanso „Saulė ir jūra (Marina)“ autorės Lina Lapelytė, Rasa Antanavičiūtė, Rugilė Barzdžiukaitė. Pokalbį žaismingai moderavo Europos Komisijos Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius.

Forumo dalyviai buvo pakviesti į interaktyvias dirbtuves, kuriose ieškota siūlymų, kaip sukurti didesnę verslo ir akademinių krypčių sinergiją Lietuvoje, kaip į mūsų šalį pritraukti užsienio talentų, padėti Lietuvos startuoliams pasaulyje. Forumo dalyviai kartu ieškojo ilgalaikių tvarių sprendimų, kūrė visuotinį Lietuvos protų žemėlapį.

Tarptautinių profesionalų tinklas „Global Lithuanian Leaders“ | GLL, bendradarbiaudamas su Lietuvos Respublikos prezidentūra ir užsienio reikalų ministerija, rengia ir „Globalios Lietuvos apdovanojimus“. Šiųmetis šventinis apdovanojimų vakaras Prezidentūroje rengiamas gruodžio 27 dieną.