Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. sausio 28 d.

Sausio mėnesio meno edukacijos

Prasidėjus naujiems metams, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia pabudinti savyje menininką. Kartu su menininke Egle Jovaišaite užpildysite tuštumą formomis, atrasite vaizdo pradžios taškus ir stebėsite garsus tapyboje, nepriskirdami jiems žodžių.

Sausio 7 d. 17 val. Tuštuma tapyboje

Tuštuma apibūdinama kaip būsena be vertinimo, be išankstinės nuomonės. Bandymas įsijausti, pamatyti daiktą tokį, koks jis yra iš tikrųjų, natūralios prigimties. Kas yra natūrali prigimtis? Meninė kūryba gali būti vienas būdų jai atrasti. Tačiau kiekvienas atradimas yra ir pabaiga. Arba – kito ieškojimo pradžia. Taip kaupiama patirtis. Kūrėjo patirtis visada yra unikali, todėl kūrinyje gali atsiskleisti visomis formomis ir raiškos būdais. Taigi kūrinys neprivalo būti nei modernus, nei klasikinis, nei postmodernus – kūrėjo energija atsiskleidžia vaizdu, ji nepaiso etikečių. Todėl bet kuri forma ir spalva išnyra iš galimybių begalybės ir įsitvirtina paveiksle. Tačiau kaip ji pasireiškia, priklauso nuo menininko kūrybinių minties vibracijų.

Būtina registracija ›

Sausio 14 d. 17 val. Vaizdo pradžia

Meninė kompozicija prasideda tuščiame lape. Tai atvira kūrybinė erdvė, neturinti jokių prieštaravimų ar klausimų. Tarsi tuštuma, pati save užpildžiusi neregimomis dalelėmis. Ir vis dėlto judėjimas prasideda, nežinomos dalelės susijungia ir lape atsiranda taškas. Tai gali būti ir blankus pieštuko taškelis, neryškiai šmėžuojantis popieriuje, ir sodrių dažų įspaudas teptuku, išeinantis iš taško ribų ir virstantis dėme. Reflektuodamas šią mintį ir bandydamas ją įgyvendinti praktiškai edukacijoje, mokinys gali nebijoti suklysti, „neteisingai nupiešti“, nes suvokimas ateina patiriant, kuriant pačiam. Tada labai lengva leisti mintims kurį laiką „plūduriuoti“ beformėje būtyje, iš kurios anksčiau ar vėliau manifestuosis vaizdo pradžia, pamažu įgausianti struktūrą. Tarsi visatos garsas, išgirstas kaimynui netikėtai atsidusus.

Būtina registracija ›

Sausio 28 d. 17 val. Abstrakcija

Abstrakcijos apibrėžimai negali būti visiškai tikslūs – tai yra bandymas apibūdinti nubrėžiant ribas. Verčiau atkreipti dėmesį į abstrakcijos išraiškos formas, nenaudojant realistinių vaizdinių. Savo kūryboje tai pritaikė Pietas Mondrianas, Vasilijus Kandinskis, o kompozitorius Johnas Cage’as siekė „išplėsti“ žiūrovo sąmonę, siūlydamas tiesiog įsiklausyti į garsų vyksmą, nesuteikiant jiems žodžių pavidalo. Tai, beje, galima sieti su meditacine technika, kai kontempliuojama sąmonė, įvairūs garsai, vaizdiniai, nesitapatinant su jais, neįvardijant ir nekuriant minčių.

Būtina registracija ›

Trumpai apie renginį

Data Laikas Trukmė Vieta Tema
Sausio 7 d. 17 val. 1,5 val. Meno erdvė, V a. Tuštuma tapyboje
Būtina registracija ›
Sausio 14 d. 17 val. 1,5 val. Meno erdvė, V a. Vaizdo pradžia
Būtina registracija ›
Sausio 28 d. 17 val. 1,5 val. Meno erdvė, V a. Abstrakcija
Būtina registracija ›