Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. sausio 20 d.

Sausio 20 d.: dokumentinio filmo „Mugamas sausyje Baku 1990 01 20“ premjera ir diskusija

Minint mūsų valstybės Nepriklausomybės atkūrimo 30-metį, taip pat 1991 Sausio 13-osios aukų žūties metines yra būtina pažvelgti į Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo stebuklą platesniame to meto kontekste. Todėl Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į režisierės Agnės Marcinkevičiūtės filmo „Mugamas sausyje Baku 1990 01 20“ (operatorius Romas Dabrukas) pristatymą.

Lietuva ir Azerbaidžanas turi nemažai bendros istorinės patirties: paskutiniajame XX amžiaus dešimtmetyje ėjo taikaus išsivadavimo iš Sovietų Sąjungos keliu, o Sausis yra abi šalis vienijantis simbolis kovoje už šalių laisvę ir nepriklausomybę. Baku žudynės 1990 m. buvo tam tikra karinių veiksmų repeticija prieš 1991 m. sausio 13-ąją Vilniuje. Dviejų patirčių sugretinimas netiesmukai išryškina, kur mūsų stiprybė ir kas trukdė visą Baku scenarijų įgyvendinti Vilniuje.

Sovietų agresijos 1990 m. sausio 20-iosios naktį Baku skaičiai gąsdinantys: 137 žuvo (neoficialiai – iki 300), apie 1 000 sužeistų ir antra tiek suimtų, įkalintų. Tankai ir 26 000 sovietų kareivių šturmavo miestą, traiškė beginklius žmones tiesiog automobiliuose, šaudė nesirinkdami, buvo apšaudyti net gyvenamieji daugiabučiai. Toks buvo „sovietų demokratijos“ ir Gorbačiovo atsakas į azerbaidžaniečių tautos siekį atsiskirti nuo Sovietų Sąjungos.

Filme „Mugamas sausyje Baku 1990 01 20“ pateikti liudininkų interviu ir lietuvių operatorių nufilmuoti archyviniai kadrai pasakoja apie šį nusikaltimą žmoniškumui, iki šiol dangstomą taikdariška misija. Informacinės blokados ir manipuliacijų padariniai, suformavę iškreiptą įvaizdį Vakarų pasaulyje, tebėra giliai įsišakniję.

Nacionalinėje bibliotekoje po peržiūros vyksiančioje diskusijoje kalbės prof. Vytautas Landsbergis, dalyvavęs Azerbaidžano ir Armėnijos sutaikymo derybose Rygoje, tautybių politikos ekspertas Imantas Melianas, Lietuvos azerbaidžaniečių bendrijos pirmininkas Mahiras Gamzajevas. Pokalbį moderuos Nacionalinės bibliotekos Informacijos analitikos skyriaus vadovas Ginas Dabašinskas.

Trumpai apie renginį

Data sausio 20 d.
Laikas 18 val.
Vieta Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“