Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. sausio 28 d.

Brazilijos lietuvių bendruomenės dovana Nacionalinei bibliotekai

Džiugi žinia Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos skaitytojams – Brazilijos lietuvių bendruomenė įteikė unikalią dovaną: šioje šalyje leistų lituanistinių leidinių kolekciją, kurią sudaro daugiau nei 2,5 tūkstančiai laikraščių numerių.

Tai suskaitmeninti 1935–1940 m. Brazilijoje leisto lietuvių laikraščio „Šviesa“ numeriai ir pilni 1948–2015 m. ten ėjusio lietuvių laikraščio „Mūsų Lietuva“ komplektai, kurių iki šiol Nacionalinė biblioteka neturėjo arba turėjo tik dalį numerių. Taip pat – keletas bendruomenės rūpesčiu Brazilijoje išleistų lietuviškos tematikos knygų portugalų kalba.

Bibliotekos Nacionalinis publikuotų dokumentų archyvinis fondas netrukus bus papildytas Reginos Gardauskas Umaras Brazilijoje išleistomis lietuviškų pasakų ir mitų knygelėmis portugalų kalba ir lietuvių kilmės rašytojo Jacobo Blochteino atsiminimų knyga „Ecos de uma vida“. Pastaroji pasakoja apie lietuvių šeimą, kuri, palikusi mažą Lietuvos kaimą Salaką, kartu su penkiasdešimčia kitų šeimų pabėgo iš karo draskomos gimtinės į pietų Braziliją. Skaitytojai kolekcijoje taip pat ras lietuvių–portugalų ir portugalų–lietuvių kalbų mokomuosius žodynus – puikius pagalbininkus gilinantis į portugalų kalbos subtilybes.

Dovanotos kolekcijos leidiniai netrukus bus prienami visiems Nacionalinės bibliotekos skaitytojams.

Už Brazilijoje išleistų laikraščių, knygų ir skaitmenintos spaudos rinkmenų perdavimo iniciatyvą dėkojame Aleksandrui Valavičiui ir Lietuvos Respublikos generalinei konsulei San Paule Laurai Tupe.