Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. sausio 29 d.

Nacionalinėje bibliotekoje vyko konferencija „#atviriduomenys: pažink, suprask ir įgalink“

Atvirųjų duomenų projektas – strateginės Lietuvos vizijos įgyvendinimo siekiant efektyviai išnaudoti institucijų sukauptą skaitmeninę informaciją dalis. Atvėrus viešojo sektoriaus duomenis, atsiras galimybė įžvelgti naujų perspektyvų ir plėtoti šiais duomenimis paremtas inovacijas. Tai padės augti verslui, gerinti gyvenimo kokybę, formuoti šalies tarptautinį įvaizdį. Šiuos ir kitus duomenų atvėrimo naudingumo argumentus vardijo Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vykusios konferencijos „#atviriduomenys: pažink, suprask ir įgalink“ organizatoriai.

Inovacijų ir ekonomikos viceministras Elijus Čivilis sakė, kad per pusantrų metų Lietuva suprato – duomenis atverti reikia. „Dabar jau niekam nekyla klausimų, reikia tai daryti ar ne, nors realiai savo duomenis šią dieną yra atvėrę vos 3 procentai viešojo sektoriaus įstaigų. Lietuvoje atvirieji duomenys galėtų sukurti naudos, kuri prilygtų beveik 2 proc. BVP, arba 800 mln. eurų.“

Informacinės visuomenės plėtros komiteto (IVPK) direktorius Gintautas Mežetis informavo, kad IVPK sėkmingai įgyvendina projektą „Atvirų duomenų platformos, įgalinančios efektyvų viešojo sektoriaus informacijos pakartotinį panaudojimą verslui, ir jos valdymo įrankių sukūrimas“. Jau sukurtas Atvirų duomenų portalas, taip pat atliekamas projekto partnerių duomenų atvėrimas ir skelbimas.

Apie portalo galimybes ir netolimos ateities darbus konferencijos dalyviams pasakojo IVPK projekto vadovas Julius Belickas ir „PricewaterhouseCoopers“ ekspertas Justas Urbonas.

Atvirų duomenų portalas kuriamas kaip būsimas bendras prieigos prie visų Lietuvoje atvertų duomenų rinkinių taškas, suteikiantis technologines priemones atvirųjų duomenų tiekėjams parengti ir publikuoti atvertų duomenų rinkinių metaduomenis bei kartu suteikiantis galimybę atvirųjų duomenų vartotojams atlikti reikiamų duomenų rinkinių paiešką bei prieigą prie atvertų duomenų rinkinių. Portalas taip pat bus Europos Sąjungos atvirųjų duomenų portalo dalis.

Portalo funkcionalumas testuojamas su projekte dalyvaujančių partnerių – Nacionalinės mokėjimų agentūros, Nacionalinės švietimo agentūros, Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro, Užimtumo tarnybos ir Valstybinės darbo inspekcijos atveriamais duomenų rinkiniais ir jų metaduomenimis. Portale jau dabar publikuojami minėtų partnerių 300 duomenų rinkinių metaduomenys, iš jų 73 pateikiami atviru CSV formatu. Taip pat į portalą numatoma integruoti ir kituose portaluose (pvz., Lietuvos erdvinės informacijos portale, Finansų ministerijos Atvirų finansų informacinėje sistemoje ir kt.) skelbiamus duomenų rinkinius.

Projektas finansuojamas Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis.

Konferencijos dalyviai susipažino su Europos atvirųjų duomenų portalo atstovių Maritos Blank ir Katerynos Skrypchenko atlikta analize bei rekomendacijomis Lietuvai. Taip pat vyko diskusija „Ką jau išmokome apie atvirus duomenis ir ko dar galime išmokti?“

Neturėjusius galimybės dalyvauti konferencijoje kviečiame žiūrėti renginio vaizdo įrašą „Startup Lithuania“ „Facebook“ paskyroje ›.

Daugiau nuotraukų ›