Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. sausio 29 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2020 m. 1-asis numeris: apie ką jis?

#GyvasŽodis. Šiemet švenčiame atkurtos Lietuvos nepriklausomybės 30-metį. Ta proga rubrikos autoriams, savo srities profesionalams, siūlome pasidalyti mintimis, kaip per šiuos tris dešimtmečius keitėsi šalies bibliotekos. Šiame numeryje Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento direktorė Aldona Augustaitienė pasakoja apie Lietuvos viešųjų bibliotekų vaikų literatūros skyrių veiklą ir su Nepriklausomybe atsivėrusias galimybes.

Įvykis. Sausio 14 d. Nacionalinėje bibliotekoje iškilmingai atidaryta tarptautinė paroda „Markas Maruličius (Marko Marulić) – Europos humanistas“. Parodą parengė Zagrebo nacionalinė ir universitetinė biblioteka, bendradarbiaudama su Kroatijos Respublikos ambasada Lietuvos Respublikoje ir Lietuvos nacionaline biblioteka. Apie atidarymą pasakoja Vaidenė Grybauskaitė.

Prisimename gruodžio 20-ąją, oficialiąją šimtametės Nacionalinės bibliotekos gimimo dieną, surengtą šventę bibliotekos darbuotojams. Jiems įteiktos padėkos, koncertą dovanojo akordeonistas Tadas Motiečius ir M. K. Čiurlionio kvartetas.

Tyrimai. Kompanija „Kantar“ atliko Lietuvos bibliotekų tyrimą, kuriuo siekta išsiaiškinti, kaip bibliotekų lankytojai vertina šios institucijos teikiamų paslaugų kokybę, ką jie mano apie bibliotekų interneto paslaugas, kokie yra viešojo interneto prieigos vartojimo įpročiai, motyvai ir nauda vartotojams. Surinkti duomenys lyginti su 2011 m. atliktos viešosios interneto prieigos vartotojų apklausos duomenimis – pastebima ryškių bibliotekų lankytojų elgsenos pokyčių.

Šiandien aktualu. Rasa Januševičienė apžvelgia Nacionalinės bibliotekos Lietuvos savivaldybių viešosioms bibliotekoms parengtą specialų renginių ciklą: seminarus informacinių technologijų specialistams ir bibliotekų vadovams, diskusiją su metodininkais.

Pokalbis. Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos vadovas dr. Sigitas Narbutas, neseniai minėjęs 60-ąjį jubiliejų, atvirauja apie darbą Knygų rūmuose, apsisprendimą imtis vadovauti Vrublevskių bibliotekai, įveiktus ir sprendžiamus iššūkius, geram vadovui būtinas savybes, svarbiausius darbus, už kuriuos pelnyti ypač reikšmingi apdovanojimai. Kalbėjosi Vaidenė Grybauskaitė.

Nauji leidiniai. Lietuvos Respublikos Seimui 2019-uosius paskelbus rašytojo Juozo Tumo-Vaižganto metais, Nacionalinė biblioteka įgarsino per 70 Vaižganto tekstų, kurie sudaro daugiau kaip 10 valandų įrašų. Penkios skirtingų temų garsinės knygos „Klausomės Vaižganto“ jau įkeltos į Lietuvos kultūros paveldo portalą (www.epaveldas.lt). Knygas pristato Živilė Časaitė.

Bibliotekų turtai. Jurgita Kristina Pačkauskienė primena apie bibliofilą, bibliografą, Lietuvos Respublikos karininką, publicistą, o privačiame gyvenime – ir aistringą kolekcininką Vytautą Steponaitį (1893–1957) ir pristato Nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriuje saugomą jo surinktą, vieną didžiausių Lietuvoje ir lituanistiniu požiūriu vertingiausių religinių paveikslėlių kolekciją.

Projektai. Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka džiaugiasi projekto „Monumentalioji tapyba architektūros labirintuose: praeitis, dabartis“ rezultatu – sukurtu dokumentiniu filmu ir interaktyviu Klaipėdos freskų ir gatvės meno bei šiuolaikinės sieninės tapybos kūrinių žemėlapiu. Pasakoja Birutė Skaisgirienė.

Biblioteka ir jos vardas. Tomas Pauliuščenka ir dr. Dalia Jakaitė pasakoja apie glaudų Povilo Višinskio (1875–1905) ryšį su Šiauliais, kada ir kaip šio šviesuolio vardas suteiktas Šiaulių apskrities viešajai bibliotekai ir kaip biblioteka jį įprasmina, palaikydama senas ir kurdama naujas tradicijas.

„Tarp knygų“ – 70. Baigiame rubriką, skirtą žurnalo 70-mečiui paminėti. Visus 2019 metus vertėme žurnalo numerių puslapius ir priminėme, apie ką rašėme per šiuos septynis dešimtmečius, kaip keitėsi aktualijos, temos, rubrikos, žurnalo dizainas. Šįkart – gruodžio numeriai ir juose rastos įdomybės, kurias surinko Vaiva Markevičiūtė.

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose. Vieno numerio kaina – 2,25 Eur (plius pašto paslaugos: mieste – 0,34 ct; kaime – 0,51 ct).

Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) pagrindinį informacijos ir registracijos punktą (II a.) ir Leidybos skyrių (tel. (8 5) 263 9111 arba el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.; Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.).

Pirmame viršelyje

  • Šios lengvos it snaigės figūrėlės (aut. Julija Charsika) gimė Nacionalinės bibliotekos kūrybinėse dirbtuvėse, kuriose mokytasi pasigaminti lėlių teatro personažus. Vygaudo Juozaičio nuotr.