Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. vasario 26 d.

Vasario 26 d.: paskaita „Lietuvos ir Japonijos tarpukario diplomatijos istorijos puslapiai“

Azijos menų centras kartu su Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į pirmąją paskaitų ciklo „Lietuva Azijoje – Azija Lietuvoje“ paskaitą „Lietuvos ir Japonijos tarpukario diplomatijos istorijos puslapiai“.

Visi, neabejingi tiek istorijai, tiek Tekančios Saulės šaliai, dalyvaudami kūrybine dinamika paremtų paskaitų, pokalbių, dirbtuvių cikle susipažins ir bendraus su įvairių sričių profesionalais, kurių kūrybinio kelio neatsiejamas segmentas – Azijos kultūra.

Pirmosios paskaitos „Lietuvos ir Japonijos tarpukario diplomatijos istorijos puslapiai“ lektorius Vilniaus universiteto istorijos magistrantas Laurynas Kudijanovas.

Nors pirmieji lietuvių ir japonų ryšiai užsimezgė kur kas anksčiau nei XX a., visgi tikslingų ir svarbiausių santykių pradžia sietina su tarpukario Lietuvos Respublika. Dažnai užmirštama, kad, be Mato Šalčiaus ir Chiunės Sugiharos, tarpukario laikotarpiu Japonija dalyvavo Klaipėdos krašto konvencijoje (1924), su Lietuva pasirašė net 2 tarptautinio lygmens sutartis, anksčiau, nei C. Sugihara paskirtas konsulu Lietuvoje, lietuviai 1937 m. paskyrė oficialų garbės konsulą Japonijoje. Ši istorija tarpukariu turi vientisą ir aiškią diplomatinėmis veiklomis paremtą liniją, kuri prasideda nuo uždelsto Lietuvos Nepriklausomybės pripažinimo Japonijoje, apima kompromituojančius įvykius Mandžiūrijoje ir tęsiasi iki C. Sugiharos gyvybės vizų.

Paskaitoje bandysime sujungti daugiau ir mažiau žinomus Lietuvos ir Japonijos XX a. pirmos pusės diplomatinius siužetus, suprasti šių santykių prasmę ir atsakyti į istorinės tikrovės perspektyvoje iškylančius klausimus: kodėl Japonija atkreipė dėmesį į Lietuvą ir Baltijos šalis, kokie buvo pasirašytų sutarčių tikslai, kokį požiūrį viena į kitą konstravo valstybės?

Paskaitoje bus pristatyti ir planuojamos ekspedicijos „Japonija 2020“ planai ir idėjos. Ekspedicijos komandą sudaro Vilniaus universiteto Azijos ir transkultūrinių studijų instituto darbuotojai (doc. dr. Deimantas Valančiūnas, lekt. Jurgita Ignotienė, administratorė ir šiuolaikinės Azijos studijų magistrantė Irma Kondrataitė), Istorijos fakulteto magistrantas Laurynas Kudijanovas ir 7 Japonologijos bakalauro programos studentai.

Trumpai apie renginį

Data vasario 26 d.
Laikas 18 val.
Vieta Konferencijų salė, V a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Partneriai ir rėmėjai Azijos menų centras, Vilniaus universitetas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“