Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. vasario 19 d.

Nacionalinės bibliotekos svečias – inovacijų ekspertas Jay Alanas Samitas

Lietuvoje viešintis pasaulinio garso technologijų profesorius Jay Alanas Samitas apsilankė Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Svečią priėmė Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas. Susitikime su bibliotekos vadovais buvo kalbama apie technologijų įtaką pasauliui, proveržio mąstysenos ir kūrybinio pasitikėjimo galimybes, duomenų atvėrimo svarbą. Po ekskursijos Nacionalinėje bibliotekoje J. A. Samitas davė interviu bibliotekos TV studijoje, kur jį kalbino prof. dr. R. Gudauskas.

Nacionalinės bibliotekos vadovas prof. dr. R. Gudauskas svečiui trumpai pristatė bibliotekos veiklą, pasiekimus, iniciatyvas ir ateities strategijas, jos virsmą modernia gyvąja biblioteka. Prof. J. A. Samitas akcentavo viešojo sektoriaus gebėjimą žengti koja kojon su naujausiomis technologijomis ir net būti žingsniu priekyje. „Svarbu panaudojant naujausias technologijas „eiti į žmones“. Reikia būti tarp žmonių, kartu ypatingą dėmesį skiriant dar visiškai eksperimentinėms, futuristinėms technologijoms ir inovacijoms“, – sakė svečias. J. A. Samitas kalbėjo ir apie duomenų atvėrimo svarbą gerinant žmonių gyvenimo kokybę, taip pat mokslui ir verslui. Akcentavo, kad duomenų atvėrimas gali tapti galingu pažangos varikliu. Jo manymu, mes turime pranašumą, nes esame maža šalis, o mažose šalyse pokyčiai gali būti įgyvendinami žymiai greičiau nei didelėse, tokiose kaip Vokietija ar JAV. Ir turėdami valstybės palaikymą mes galime būti proveržio priešakyje.

J. A. Samitas yra dinamiškas verslininkas, technologijų profesorius, plačiai žinomas kaip vienas pasaulyje pirmaujančių inovacijų ekspertų ir milijardų dolerių vertės verslų konsultantų. Jis yra ir skaitmeninės žiniasklaidos novatorius, muzikos, vaizdo įrašų platinimo, socialinės žiniasklaidos ir elektroninės prekybos erdvės pradininkas.

Skelbiama, kad per savo karjerą J. A. Samitas pritraukė daugiau nei 800 milijonų dolerių investicijų startuoliams ir savo sukurtą dekonstravimo metodą sėkmingai taiko tiek startuoliams, tiek tokiems verslo gigantams, kaip „American Express“, „Coca-Cola“, „Disney“, „Ford“, „Intel“, „LinkedIn“, „McDonald’s“, „Microsoft“, „Procter&Gamble“, „Starbucks“, „Unilever“ ir kt.

Jo partnerių ir klientų sąraše – Billas Gatesas, Stevenas Spielbergas, Steve’as Jobsas, Reidas Hoffmanas, Davidas Geffenas, Richardas Bransonas, Paulas Allenas, Pierre’as Omidyaras ir kiti.

Pasaulinę šlovę jam pelnė ir knyga „Dekonstruok save! Įvaldyk asmeninę transformaciją, pasinaudok proga ir klestėk begalinių naujovių epochoje“. Knygą jau galima skaityti ne tik anglų, prancūzų, kinų, rusų, japonų, korėjiečių, bet nuo šių metų ir lietuvių kalba. Ją ką tik išleido „Petro ofseto“ spaustuvė. Knygą bus galima įsigyti Knygų mugėje, o nuo vasario 24 d. ir visuose „Vagos“ knygynuose.

Kviečiame žiūrėti interviu Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ paskyroje. Prof. J. A. Samitą kalbina prof. dr. R. Gudauskas.