Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. vasario 25 d.

Kovo 5 d.: paskaita „Nemistiška kabalos istorija“

Maloniai kviečiame į Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos darbuotojos Miglės Anušauskaitės paskaitą „Nemistiška kabalos istorija“ iš ciklo „Lietuvos žydų pasaulėžiūros pamatai“ Valstybiniame Vilniaus Gaono žydų muziejuje.

Žydų mistika – kabala ištisus tūkstantmečius žadina teoretikų ir praktikų susidomėjimą. Kabalistinius raštus galima studijuoti siekiant sužadinti mistinę patirtį, norint geriau suprasti pamatinius judaizmo tekstus, pataisyti pasaulį arba pasikeisti pačiam, galų gale žavėtis jais kaip literatūros kūriniais.

Pasak M. Anušauskaitės, paskaitoje pažiūrėsime į kabalą nemistiškai. „Mėginsiu pristatyti kabalą, kaip istoriškai kitusią, kitų tradicijų paveiktą, įkvėptos vaizduotės ir kruopštaus tradicinių tekstų studijavimo rezultatą. Remiantis teorine literatūra, bus trumpai apžvelgtos kelios esminės žydų mistikos srovės, autoriai ir idėjos“, – sako paskaitos autorė. 

Ši paskaita – ciklo „Lietuvos žydų pasaulėžiūros pamatai“ dalis. Bendradarbiaujant Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai ir Valstybiniam Vilniaus Gaono žydų muziejui rengiamas viešų paskaitų ciklas pasakoja apie dvasinį ir intelektualinį Lietuvos žydų pasaulį, jų sąsajas su tūkstantmečius mininčia judaizmo tradicija, indėlį ją puoselėjant, žydų bendruomenės gyvavimą Lietuvos erdvėje ir jos pasiekimus švietimo, mokslo ir meno srityse.

Paskaitų ciklas rengiamas minint Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metus.

Trumpai apie paskaitą

Data kovo 5 d.
Laikas 17.30 val.
Vieta Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus, Naugarduko g. 10/2
Trukmė 1,5 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Organizatoriai Nacionalinė biblioteka ir Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“