Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. vasario 26 d.

Pasakų magija vinilo plokštelėse

Vasario 26 dieną pasaulyje minima „Pasek pasaką“ diena ir ta proga Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Muzikos ir vizualiųjų menų skyrius turi džiugią žinią pasakų mėgėjams. Šį sykį pasakas kviečiame ne skaityti, o klausyti, tad atrinkome pasakų vinilo plokštelių, kurios Lietuvoje buvo pradėtos leisti dar praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio pradžioje. Dauguma jų buvo įrašytos Vilniaus plokštelių įrašų studijoje ir išleistos su leidybinės firmos „Меlodija“ ženklu. Ypatingas ne tik įrašytas turinys, bet ir žaismingai iliustruoti plokštelių įdėklai, kuriuos kūrė žinomi to meto Lietuvos dailininkai. Pasakas įskaitė žymūs Lietuvos aktoriai Vladas Bagdonas, Vytautas Grigolis, taip pat Keistuolių teatro aktoriai. Muziką joms kūrė kompozitoriai Teisutis Makačinas, Kristina Vasiliauskaitė, Mindaugas Urbaitis ir daugelis kitų.

Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje eksponuojama tik dalis pasakų plokštelių, tačiau Nacionalinėje bibliotekoje jų saugoma apie 100 ir jas galite užsisakyti iš bibliotekos garso įrašų fondo.

Jei neturite laiko ar galimybės atvykti į biblioteką, siūlome pasakų paklausyti portale www.epaveldas.lt, o keletą iš jų išgirskite jau dabar: