Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. kovo 10 d.

Vilniaus rotušėje pristatytas naujas prof. V. Landsbergio knygos leidimas

Vilniaus rotušėje buvo pristatyta papildyto leidimo prof. Vytauto Landsbergio knyga „Vasario 16-oji. Iš signatarų balkono ir kitur: 1989–2019“. Knygą išleido Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, leidybą parėmė Rokiškio rajone esantis Ilzenbergo dvaras.

Į leidinį sudėtos pirmojo faktinio atkurtos Lietuvos vadovo – Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininko V. Landsbergio 1989–2019 m. pasakytos kalbos iš istorinių Vilniaus Pilies gatvėje esančių Signatarų namų balkono ir kitur minint Vasario 16-ąją, taip pat skelbiama 1989 m. Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Seimo sesijoje pasakyta kalba, 1994 m. interviu radijo laidoje „Nepriklausomybės kelias“.

Renginį moderavo žurnalistas Aurimas Perednis, knygos ištraukas skaitė aktorius Rimantas Bagdzevičius.

Sveikindamas susirinkusiuosius Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas pasidžiaugė, kad jau keleri metai biblioteka vaisingai bendradarbiauja su prof. V. Landsbergiu – padovanota knygų kolekcija įkvėpė įkurti Valstybingumo erdvę, kurioje vyksta nuolat renginiai ir eksponuojamos parodos.

Ilzenbergo dvaro savininkas Vaidas Barakauskas sveikinimo kalboje pabrėžė, kad nedaug knygų yra apie tai, kaip karą galima laimėti be ginklų, o ši knyga yra būtent apie Lietuvos pergalę, kuri buvo pasiekta taikiai.

Prof. V. Landsbergis su renginio dalyviais pasidalijo prisiminimais apie skirtingais metais minėtas Lietuvos valstybės atkūrimo dienas ir jų aplinkybes. Pavyzdžiui, 1990 metais minėjimą organizavusi Lietuvos komunistų partija siekė, kad šioje šventėje nedominuotų Sąjūdis, o po 14 metų Prezidento Rolando Pakso komanda buvo priėmusi sprendimą, kad minėjime nereikia buvusių šalies vadovų sveikinimų ir šventėje jie gali dalyvauti kaip privatūs asmenys.

Paklaustas, kokį vieną dalyką Lietuvoje norėtų pakeisti, prof. V. Landsbergis atviravo: „Išnaikinti virusą. Išnaikinti abejonės, nepasitikėjimo virusą. Jo tiek priveista, kad Lietuva nepasitikėtų savimi, kad žmonės vienas kitu nepasitikėtų, kad vieni kitus įtarinėtų, kad pavydėtų, jaustų džiaugsmingą pagiežą, jeigu kitam nepasisekė“. O įvertindamas savo nueitą kelią, pagrindine pergale prof. V. Landsbergis įvardijo taiką: „Didžiausias dalykas pajusti, kad tai, ką darei, buvo ne veltui. Dovana, bet tu tai gauni iš žmonių. Nepasidarei pats kažkoks valdovas, prieš kurį atsiklaupia visi iš baimės ir sako, kad tu labai geras. Jie visi džiaugiasi, o kai žmonės džiaugiasi, tai yra pergalė. Taika yra didžiausia pergalė“.