Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. balandžio 3 d.

Karantinas nuotoliniu būdu

Karantinas – tai priemonė užkirsti kelius epidemijai plisti. Pagrindinis šio laikino specialaus režimo tikslas yra apsaugoti save ir kitus visuomenės narius. Tačiau ir įvedus karantino apribojimus, visas valstybės gyvenimas staiga nesustoja.

Vienos institucijos tiesiogiai rūpinasi karantino sąlygomis, prižiūri, kaip jų laikomasi, kitų institucijų rūpestis yra skaidrinti informacinį lauką, teikti visuomenei patikimas žinias. Čia pirmaisiais smuikais tradiciškai griežia žiniasklaida, tačiau dinamiškai besikeičiant informaciniam srautui, kurį mėginama atspindėti, išlieka daug neaiškumų, netikslumų, klaidinančių dalykų. Antra vertus, kasdienė faktografija dažnai neatskleidžia gilesnių priežasčių, fragmentizuoja suvokimą ir neparodo platesnio vaizdo.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vienas uždavinių yra teikti ekspertinę informaciją, sudaryti sąlygas patikimų žinių srautui, pasirūpinti kokybiška analitika. Karantino sąlygomis, kai galioja nemažai bendravimo apribojimų, kai didėja nerimas dėl ateities, aiškesnis suvokimas, kur esame ir kur link einame, suteikia vidinės ramybės ir vilties.

Šiandien Nacionalinė biblioteka pozicionuoja save esančią karo su informacine infekcija, kuri iškreipia tikrovę, grasina sukelti paniką visuomenėje ir suirutę valstybėje, priešakinėse pozicijose. Dirbdami savo darbą, nesvarbu, tiesiogiai ar nuotoliniu būdu, prisidedame prie to, kad procesų suvokimas būtų išsamesnis, argumentai – įvairesni, vertinimai – labiau pasverti. Šis nedidelis kelionės iš namų į biblioteką vaizdo įrašas prieš kurį laiką būtų buvęs banalus, veik dėmesio nevertas dalykas. Karantino sąlygomis keičiasi akcentai, kurie leidžia kitaip pamatyti procesus, kitaip vertinti patį judėjimą – tiek fizinį, tiek mentalinį. Būtent dėl šių akcentų ir vertėtų užmesti akį.