Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. balandžio 9 d.

Paroda „Žaibo prisiminimas“ virtualioje erdvėje

Pirmų publikuotų Vilniaus geto memuarų autorius ir antinacistinio pasipriešinimo dalyvis, poetas Avromas Suckeveris Vilniuje nugyveno du trumpus ir audringus gyvenimus. Pirmas prasidėjo 1921-ais, kai Sibire netekęs tėvo, būdamas vienuolikos metų, Vilniuje apsigyveno kartu su mama. Tuo metu poetas mokėsi chederyje ir gimnazijoje, klausėsi kursų Vilniaus universitete, pradėjo rašyti ir skelbti poeziją. Šio gyvenimo svarbiausia dalis buvo draugystė su kitais žydų poetais ir dailininkais. Antrojo vilnietiško gyvenimo pradžią A. Suckeveriui ir jo šeimai – mamai ir žmonai – žymėjo 1941 m. įvykdyta nacių okupacija ir geto įsteigimas. Poetas, susidurdamas su tokiais nepakeliamais išbandymais kaip motinos ir naujagimio sūnaus praradimas, stebėdamas, kaip Vilniaus žydai nušluojami nuo žemės paviršiaus, toliau rašė poeziją, tik jau visiškai kitokią, tarsi pakeitusią veidą, kovojančią su nebūtimi.

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje saugomi A. Suckeverio geto laikotarpio rankraščiai, knygos ir kiti poeto bei jo draugų kūriniai rudenį buvo eksponuojami parodoje „Žaibo prisiminimas“. Visus, kurie negalėjo susipažinti su A. Suckeverio liudijimais, kviečiame tai padaryti virtualiu būdu.

Virtualią parodą galite rasti čia

Taip pat kviečiame klausytis poeto anūkės, aktorės ir režisierės Hadas Kalderon, pagarsėjusios A. Suckeveriui skirtu dokumentiniu filmu „Juodasis medus“, interviu apie senelį.