Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. balandžio 10 d.

„E.paveldas“: ką šiandien valgysime?

Gerokai daugiau laiko praleisdami namuose, dažniau sukiojamės ir virtuvėje. Dabar, kai pirkinius ir apsilankymus parduotuvėse tenka planuoti kur kas kruopščiau nei įprastai, klausimas – „Ką šiandien valgysime?“ – gali sukelti visiškai nereikalingų diskusijų ir streso. Kad taip nenutiktų, kviečiame apsilankyti kultūros paveldo portale epaveldas.lt ir gardžių patiekalų idėjų pasisemti iš daugiau kaip prieš šimtmetį gyvenusių mūsų senolių.

Liudvika Didžiulienė-Žmona. „Lietuvos gaspadinē, arba Pamokinimai kaip prigulincziai suvartoti Dievo dovanas“

Tai – 1893 m. Tilžėje kaip „Ūkininko“ laikraščio priedas išspausdintas Liudvikos Didžiulienės-Žmonos receptų ir pamokymų kulinarine tematika rinkinys. Leidinyje rašoma, kaip pasigaminti „grybelį prie arbatos“, „bobą“, saldžiųjų šaltanosių, „žydiškų baronkų“, smėlinių saldainių, sriubą su „avincziena“, obuolių girą ir kitų įdomių valgių. „Matote, kad svietas eina vis pirmyn ir pirmyn. Nebepakanka jau sziupinio, stakanio, sarienės ir prastų ragaiszių; tuloj vietoj taiso kaldunus, zrazus, bobas ir t. t., bet kaip juos sutaisote, tai tik paczios težinote, – nė ne kožnas juos gal valgyt, stacziai sakant, Dievo dovana tik sugadinta. O apie pyragus nėr ką nė kalbėti. Kartą, kitą sudarkiusios, visiszkai nebekepat namie, bet szaukiatės pas Joszelienę, Abromienę ar Ickuvienę“, – prakalboje rašo L. Didžiulienė-Žmona ir savo išmintimi dosniai dalinasi su ano meto šeimininkėmis.

Jonas Kvedaras. „Maistas ir valgių gaminimas“

1925 metais Šiauliuose išleistas mokykloms ir šeimininkėms skirtas vadovėlis, kuriame Jonas Kvedaras sudėjo pamokymus, „kaip gaminti sveikus ir skanius valgius sveikiems, vaikams ir ligonims“. „Mes pakankamai turime savo krašte maisto produktų, iš kurių tiekiame sau valgį. Bet nelygu valgis, kad ir iš tų pačių produktų patiektas. Kitos tautos moka pasitiekti iš tokių pat produktų daug skanesnių ir maistingesnių valgių. Todel ir jų sveikata geresnė. Mums reikia iš jų pasimokyti“, – sako autorius ir aprašo virtinę pietų variantų, skirtų keturiems valgytojams. Šioje knygoje rasite ne tik receptų, bet ir sveikos gyvensenos, mitybos, produktų derinimo patarimų. Pasakojama, kaip pasigaminti „Lakšinį“, pyragą su kiaušiniais ir kopūstais, pyragaičius „ant mielių su liveru“, „befšteksą“ su čirškintomis bulvėmis ir skustu krienu, čirškintą „kurkę“ arba čirškintą vištgaidį, „žiedbastučių“ sriubą, „aspaziją iš starkų“, „Požarskio katlietų“ ar smiltainių su migdolais. J. Kvedaras rašo, kaip kepti kiškį, išsivirti „Provansalio sunkos“, pasiruošti pyragėlių su smegenimis, „Kavinių šaltumynų“, „Godaro bef-filėjų“, „pampuškų“ su uogiene. Knygoje – net 30 variantų pietų: ir paprastesnių, ir šiek tiek daugiau įgūdžių bei laiko reikalaujančių. Aptiksite net šafraninio pyrago receptą.

Su portalu epaveldas.lt slapčiausi, laiko patikrinti receptai – visada po ranka. Apsilankykite, išbandykite ir išalkusius namiškius nustebinkite netikėtais senoviniais valgiais. Svetainėje „E.paveldas“ rasite tiek puikiai žinomų tradicinių, tiek gerokai įmantresnių šventinį stalą puošiančių patiekalų. Velykos ne už kalnų!