Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. balandžio 16 d.

Estetika ir nostalgija suskaitmenintose Vytauto Augustino fotografijose

Visus, besidominčius Vilniaus miesto istorija, kviečiame apsilankyti portale epaveldas.lt ir peržiūrėti fotografo Vytauto Augustino (1912–1999) Antrojo pasaulinio karo metais darytas Vilniaus nuotraukas.

V. Augustinas fotografo kelią pradėjo tarpukariu tuometinėje sostinėje Kaune. Iš pradžių dirbo policijos fotografu, vėliau pasirinko menininko kelią. Fotografas daug prisidėjo įkuriant Lietuvos fofomėgėjų sąjungą, buvo aktyvus jos narys, rengė parodas, bendradarbiavo su to meto spauda. Menininkas buvo žinomas ir už Lietuvos ribų – 1937 m. menininko fotografijos buvo eksponuotos tarptautinėje parodoje Paryžiuje. Už jas V. Augustinas buvo apdovanotas aukso medaliu.

Fotografo kūryboje dominuoja keli siužetai: kraštovaizdžio nuotraukos, pasižyminčios subtilumu ir fotografuojamos vietos savasties atskleidimu, žmonių portretai, perteikiantys žmogaus sielos virpesius, miesto vaizdai, taip pat perteikiantys virpesius tokios jautrios, savitos ir žavios miesto sielos, kuri kartu skleidžia ir liūdesį, ir šimtmečiais nepalaužtą dvasios jėgą. V. Augustinui pavyko perteikti ne tik išorinius Vilniaus bruožus, bet ir nostalgišką genius loci. Dėl šios priežasties menininko Vilniaus fotografijos vis dar yra artimos ir patrauklios šiandienos žiūrovui.

Portale epaveldas.lt galima pamatyti dvylika Augustino 1940–1945 m. darytų Vilniaus nuotraukų. Jos darytos sunkiu ir tragišku Europos istorijos laikotarpiu, tačiau jose nepamatysime nei tuo metu tvyrojusio siaubo apraiškų, nei karo baisumų. Fotografas liko ištikimas savo lyriškai dvasiai ir estetikos jausmui: nuotraukose užfiksuotos romantiškos senamiesčio gatvelės ir žalumoje skendinčios Vilniaus kalvos – vaizdai, artimi menininko širdžiai.

Šios nuotraukos sudomins ne tik fotografijos gerbėjus ar istorikus, bet ir visus, neabejingus grožiui.

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje saugomas V. Augustino Vilniaus nuotraukas kviečiame žiūrėti portale epaveldas.lt. Jas galite rasti svetainėje paspaudę PaieškaPatikslintoji paieškaVaizdasDvimatė grafika ir paieškos laukelyje kaip autorių įrašę Augustinas, o kaip partnerį – Lietuvos nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką. Dvi nuotraukas galite peržiūrėti ir paspaudę šią nuorodą.

Atraskime ir tyrinėkime suskaitmenintą paveldą neišeidami iš namų!

Logotipas