Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. balandžio 17 d.

Naujas iššūkis tėvams: kaip motyvuoti vaikus mokytis nuotoliniu būdu

Ugdymo procesui pasikeitus ir staiga prisitaikius prie Vyriausybės paskelbto karantino, tėvams ir moksleiviams kyla naujų iššūkių. Vienas didžiausių iššūkių tėvams – kaip skatinti, motyvuoti vaikus mokytis nuotoliniu būdu. Rasti atsakymus į šį ir kitus klausimus padės paskaita „Kaip motyvuoti vaikus mokytis nuotoliniu būdu?“, kurią skaitė Paramos vaikams centro psichologė, „Tėvų linijos“ vadovė Jūratė Baltuškienė.

Priežastys, kodėl vaikai gali nenorėti mokytis, gali būti bendros, bet dažniausiai jos būna individualios. Tėvai, pažinodami savo vaikus, jas gali pamatyti tikrai lengvai, bet neturėtų imtis drausminti, kol priežastis nėra suprasta. „Aš tikrai siūlyčiau nepatikėti tokiomis priežastimis kaip tingiu, man niekas nerūpi ir panašiai. Po žodžiu tingiu gali slėptis vaiko baimė, kad jam nepavyks prisijungti prie nuotolinio mokymo arba nepavyks ko nors atlikti. O gal jis nenori, kad bendraklasiai matytų jo kambarį. Priežasčių gali būti milijonas, bet jei vaikas sako, kad nesijungs, nes jam atsibodo, labai svarbu prisėsti ir su juo kalbėtis, suprasti priežastį“, – pasakojo J. Baltuškienė.

Rekomendacijos, kaip motyvuoti mokytis skirtingo amžiaus vaikus, tikrai gali skirtis. Per paskaitą Paramos vaikams centro psichologė, „Tėvų linijos“ vadovė J. Baltuškienė pristatė galimas psichologines nuostatas, kurios gali leisti motyvacijai dingti, ir galimus variantus, kaip skirtingo amžiaus vaikus galima vėl įtraukti į mokymosi procesą.

Suaugusieji, motyvuodami vaikus, turėtų atsakyti sau, ką jie galvoja apie nuotolinį mokymąsi. „Turime patys atsakyti į klausimą, kokia mūsų motyvacija, kad vaikai mokosi nuotoliniu būdu. Ar tai kelia susierzinimą ir nepasitenkinimą? O gal kyla daug nerimo? Labai svarbu patiems į tai atsakyti. Jei suaugusiojo vaikų nuotolinio mokymosi motyvacija nėra labai didelė, tikrai bus daug sunkiau įkvėpti ir vaikus“, – atskleidė J. Baltuškienė. Suaugusieji vaikų motyvacijos mokytis nuotoliniu būdu dingimo priežastis gali bandyti rasti ir savyje, atsakydami į klausimą: o kokia yra nauda iš šio nuotolinio mokymosi?

Paskaita finansuojama projekto „Kompleksinių paslaugų šeimai teikimas Vilniaus mieste“ lėšomis, ją organizuoja Paramos vaikams centras, bendradarbiaudamas su Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka. Kviečiame žiūrėti.