Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. balandžio 20 d.

Pokalbis su knygos „Partizanė. Monika Alūzaitė – moteris laisvės kovose“ autoriumi Mariumi Ėmužiu

Pokario partizaninio pasipriešinimo istorija ir patirtys sulaukia vis daugiau susidomėjimo – ir tyrėjų, ir visuomenės. Ginkluoto pasipriešinimo sovietinei okupacijai, bandymo išsaugoti Lietuvos valstybingumą naratyvas išlieka svarbus informacinių karų kontekste, prisideda prie visuomenės pilietinio sąmoningumo ir aktyvumo ugdymo.

Kalbant apie pokario laisvės kovas, prieš akis dažniausiai iškyla žymiausi partizanai vyrai – Adolfas Ramanauskas-Vanagas, Juozas Lukša-Daumantas, Jonas Žemaitis-Vytautas ir kiti. Moterys čia prisimenamos kaip ryšininkės, pagalbininkės. Toks vertinimas ne visiškai atitinka realybę – moterų būta ir tarp aktyvių kovotojų. Viena jų – Monika Alūzaitė. Jos istorija pasakojama neseniai pasirodžiusioje istoriko Mariaus Ėmužio knygoje „Partizanė. Monika Alūzaitė – moteris laisvės kovose“, kurią išleido „Baltų lankų“ leidykla.

Kviečiame žiūrėti vaizdo įrašą, kuriame autorius pasakoja knygos atsiradimo istoriją, apžvelgia vyrų ir moterų vaidmenį partizaninėse laisvės kovose, santykį tarp partizanų romantizavimo ir bandymo juos suprasti, kitais klausimais.

Linkime malonios peržiūros ir rekomenduojame perskaityti aptariamą knygą, kurioje ne tik pasakojama jaunos merginos drama, bet ir populiariai perteikiama pokario partizaninių kovų istorija.

Pokalbio dalyviai: knygos autorius Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto lektorius dr. Marius Ėmužis ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Adolfo Damušio demokratijos studijų centro darbuotoja Ilona Strumickienė.

Malonaus žiūrėjimo: