Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. balandžio 21 d.

Specialus EBLIDA naujienlaiškis: informacija apie Europos bibliotekų veiklą siaučiant pandemijai

Pasaulį apėmus pandemijai Europos šalių bibliotekos yra uždarytos arba ribotai (iš dalies) atidarytos, masiniai vieši renginiai atšaukti arba perkelti tolimesniam laikui. Europos šalyse įvestas karantinas gerokai pakeitė žmonių gyvenimą. Bibliotekos greitai sureagavo į vykstančius pokyčius ir prisitaikė prie karantino sąlygų: atvėrė savo skaitmeninius išteklius, teikia nuotolines elektronines paslaugas visuomenei, bendradarbiauja su kitomis bibliotekomis, skelbia naujausias žinias apie COVID-19 virusą, inicijuoja veiklas, kad padėtų savo šalies sveikatos priežiūros specialistams įveikti šią krizę. Bibliotekų darbuotojai dirba iš namų nuotoliniu būdu.

Bibliotekos dirba pagal savo šalyje per karantiną įvestą tvarką ir nenutraukė veiklos. Pateiksime keletą pavyzdžių.

Italijos bibliotekų asociacija atidarė savo elektroninę biblioteką visuomenei ir dėl šio pokyčio, kai buvo pereita nuo fizinės prie skaitmeninės bibliotekos aplinkos, padaugėjo naujų registruotų vartotojų, besinaudojančių elektroniniais ištekliais. Be to, Italijos bibliotekų asociacija ketina atrinkti elektroninius išteklius imigrantams, kurie neturi kalbinių  įgūdžių.

Danijos bibliotekų politikoje daug dėmesio skiriama skaitmeninės bibliotekos ištekliams ir paslaugoms platinti.

Nyderlandų nacionalinė biblioteka yra atvira interneto erdvėje, siūlo skaitmenines paslaugas visuomenei.

Bulgarijos akademinės bibliotekos per socialinę žiniasklaidą pradėjo reklamuoti turimus elektroninius išteklius ir skaitmenines kolekcijas, atvėrė prieigą prie jų platesnei auditorijai, ne tik akademiniam personalui ir studentams. Bulgarijos bibliotekų ir informacijos asociacija rengia kasmetinį skaitymo maratoną (2020 m. balandžio 2–23 d.) skaitmeninėje aplinkoje.

Vokietijos bibliotekos uždarytos, o dauguma bibliotekininkų dirba iš namų, ieškodami techninių galimybių tobulinti internetines paslaugas: reklamuoja prieigą prie internetinių šaltinių (el. knygų, el. garso įrašų, el. muzikos, el. filmų), siūlo prisijungti prie skaitmeninių paslaugų elektroniniu būdu, pateikia interaktyvų paslaugų žemėlapį.

Švedijos bibliotekos iš dalies uždarytos – lankytojams leidžiama ateiti iš anksto suderinus laiką ir apsilankymo tikslą. Švedijos nacionalinė biblioteka sukūrė specialią platformą „Bibliotekos be koronos“ (Biblioteken uder korona), kuroje teikia informaciją apie skaitmenines paslaugas ir pan.

Kovo 26 d. Europos bibliotekų, informacijos ir dokumentacijos asociacijų biuro (EBLIDA) vykdomasis komitetas susirinko į neeilinį internetinį posėdį ir aptarė, ką būtina ir ką reikia nuveikti uždarius bibliotekas. EBLIDA kviečia nares dalytis veikiant pandemijos sąlygomis įgyta patirtimi. Šios organizacijos narėms buvo pateikta 19 kontrolinių klausimų: ar bibliotekos ir jų asociacijos skelbia informaciją apie COVID-19; ar teikia visuomenei įprastą informaciją apie skaitmeninius išteklius ir bibliotekų elektronines paslaugas; ar siūlo elektronines knygas įvairaus amžiaus grupių skaitytojams; ar dalyvauja įgyvendinant bendrą informacijos apie COVID-19 sklaidos kontrolę; ar COVID-19 krizė daro įtaką bibliotekų finansinei būklei (atšauktos konferencijos ir kt.); ar bibliotekos turi pasiūlymų, kuriuos norėtų pateikti Europos lygiu, ir kt.

Atsakymai į šiuos klausimus pateikti balandžio 4 d. EBLIDA specialiame naujienlaiškyje. Jame skelbiami Bulgarijos, Danijos, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Nyderlandų, Ispanijos, Švedijos ir Lietuvos bibliotekų ar bibliotekų asociacijų atsakymai. Minima ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, nes bendradarbiaudama su šalies viešosiomis bibliotekomis ji aktyviai įsitraukė į „Robotikos“ mokyklos iniciatyvą – 3D spausdintuvais gaminti veido kaukes sveikatos priežiūros darbuotojams. Prie šios iniciatyvos prisijungė per 50 Lietuvos viešųjų bibliotekų.

Primename, kad Nacionalinės bibliotekos svetainėje yra pateikiama informacija apie nuotolines paslaugas, šių paslaugų infografikas, taip pat oficiali COVID-19 statistika realiu laiku.