Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. balandžio 24 d.

Vilniaus teatro „Lėlė“ režisieriaus ir dailininko Rimo Driežio paskaita

Balandį Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas kviečia susipažinti su lėlių teatru. Apie jo ištakas ir techniką sužinosite jau šiandien, susitikime su Vilniaus teatro „Lėlė“ režisieriumi ir dailininku Rimu Driežiu.

Šis lėlių teatro menininkas negaili laiko ir energijos lėlių teatrui kurti, puoselėti ir skleisti. Lėlininkas Rimas Driežis stato spektaklius, tyrinėja šio žanro teatrą, rašo straipsnius. Jis režisavo ir apipavidalino lėlių spektaklius Lietuvos televizijoje, Vilniaus teatre „Lėlė“, Kauno valstybiniame lėlių teatre ir kituose teatruose, yra apdovanotas Lietuvos Respublikos Vyriausybės kultūros ir meno premija (2010).

XIX a. pab.–XX a. pr. lėlių teatro vaidinimai tapo papildoma edukacine veikla greta pagrindinių pamokų, taip lėlių teatras buvo atrastas iš naujo. Anksčiau lėlininkai siekė sudaryti įspūdį, kad lėlė gyvuoja savarankiškai, todėl animatorius nuo žiūrovų slėpėsi po uždanga, o publika matė tik animuojamas lėles. XX a. modernieji lėlininkų ieškojimai ir kūrybinės ambicijos iškėlė į lėlių sceną patį animatorių. Šiais laikais lėlininkai dažniausia vaidina nesislėpdami, atvirai demonstruoja lėlės animavimą, o atgijusios lėlės ir aktoriaus duetas suteikia vaidinimui gyvybiško originalumo.

Šiame vaizdo įraše menininkas atskleis lėlių teatro užkulisius, papasakos apie jo istoriją ir techniką, pristatys nematomus profesijos aspektus.

Malonaus žiūrėjimo.

Taip pat kviečiame žiūrėti edukacinę pamoką, kurios metu sužinosite, kaip namų sąlygomis sukurti lėlių spektaklį: kokią pasirinkti knygą, kaip paruošti vaidinimo vietą ir pasigaminti paprasčiausias lėles. Su šiomis paslaptimis supažindina Eglė Gudonytė - Nacionalinės bibliotekos vaikų lėlių teatro studijos „Berniukas Žirniukas“ vadovė.