Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. birželio 9 d.

Dažniausiai užduodami klausimai atnaujinus lankytojų aptarnavimą

Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai atvėrus duris lankytojams, sulaukėme daugybės užklausų apie atnaujintą paslaugų teikimą. Sudarėme dažniausiai užduodamų klausimų sąrašą – galbūt atsakymą į Jums rūpimą klausimą rasite būtent čia. Jeigu ne, maloniai kviečiame susisiekti naudojantis bibliotekos svetainėje esančiu pokalbių langeliu arba parašyti el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

  • Kokie specialūs reikalavimai taikomi bibliotekos lankytojams karantino metu?

Įeiti į Nacionalinę biblioteką galima tik su veido kaukėmis (reikalavimas netaikomas jaunesniems nei 6 metų amžiaus lankytojams), viduje jas nusiimti draudžiama. Į pastatą  neįleidžiami  lankytojai, kuriems pasireiškia ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymiai (sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas). Bibliotekoje negalima užkandžiauti, gerti.

Lankytojų prašoma eilėse laikytis saugaus ne mažesnio kaip 1 metro atstumo vienas nuo kito, taip pat prašoma laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, tinkamos rankų higienos ir pagal galimybes atsiskaityti ne grynaisiais pinigais.

  • Ar knygas reikia užsisakyti iš anksto?

Rekomenduojame pirmiausia užsisakyti knygas, gauti patvirtinimą, kad jos paruoštos, ir tik tada eiti į biblioteką. Užsisakius vietoje, knygų gali tekti laukti iki valandos.

  • Kaip užsisakyti knygas internetu?

Elektroninių paslaugų portale www.ibiblioteka.lt susiradus dominančią knygą, iš sąrašo reikia pasirinkti biblioteką, kurioje skaitote, suvesti skaitytojo pažymėjimo numerį ir slaptažodį. Užsakyti internetu galite ir LNB elektroniniame kataloge. Radę dominantį dokumentą, spustelėkite „Užsakyti leidinį“. Langelyje „Skaitytojo pažymėjimo numeris“ įrašykite savo pažymėjimo numerį ir slaptažodį. Spustelėkite „Registruotis“. Langelyje „Užsakymo data“ pasirinkite pageidaujamą datą. Skiltyje „Egzempliorių duomenys“ rodoma, kuriuose bibliotekos fonduose yra jus dominantis dokumentas. Pažymėkite, iš kurio fondo norėtumėte gauti leidinį, ir spustelėkite „Užsakyti“. Informaciją apie užsakymus galite pasitikslinti elektroninio katalogo viršutinėje meniu eilutėje suaktyvinę nuorodas „Mano sritis“ › „Mano užsakymai“.

  • Kiek laiko bus saugomos užsakytos knygos? Ar užsakymą, kuris paruoštas šiandien, galiu atsiimti rytoj? 

Knygas prašome pasiimti tą pačią dieną, iki bibliotekos darbo pabaigos.

  • Kiek knygų galiu pasiskolinti ir kiek laiko galiu jas skaityti?

Iš Bendrųjų fondų, Vaikų ir jaunimo literatūros atvirojo fondo ir Laisvalaikio skaitinių fondo į namus išduodama ne daugiau kaip 5 (penki) dokumentai 30 (trisdešimt) dienų laikotarpiui. Vartotojas gali pratęsti panaudai į namus išduoto dokumento grąžinimo terminą 14 (keturiolika) dienų, išskyrus atvejus, kai jis turi kitų laiku negrąžintų dokumentų arba Nacionalinės bibliotekos dokumentas yra užsakytas ar rezervuotas kito vartotojo.

  • Kur kreiptis norint pasiimti užsakytas knygas į namus?

Užsakytas ir paruoštas išdavimui knygas iš Bendrųjų fondų rasite 202 kab., jas reikia išsiduoti naudojantis šalia esančiu savitarnos aparatu. Vaikų ir jaunimo literatūros departamento fondo knygas reikia atsiimti Vaikų ir jaunimo literatūros skaitykloje, naudojantis skaitykloje esančiu savitarnos aparatu. Laisvalaikio knygas galite išsiduoti naudodamiesi savitarnos aparatu, esančiu 2 a. prie pagrindinio įėjimo. 

Eidami atsiimti užsakytų knygų nepamirškite grąžinti pasiskolintas ir negrąžintas knygas. Primename, kad pasibaigus karantinui bus pradėti skaičiuoti delspinigiai.

  • Kaip geriausia grąžinti knygas?

Bibliotekos darbo metu rekomenduojame knygas grąžinti naudojantis šalia 202 kab. esančiu knygų grąžinimo įrenginiu, o nedarbo metu – įmesti į knygų grąžinimo dėžę, esančią prie pagrindinio įėjimo.

  • Ar vis dar neskaičiuojami delspinigiai už negrąžintas knygas?

Lietuvoje karantinas tebesitęsia, delspinigiai už negrąžintas knygas neskaičiuojami.

  • Kodėl negaliu užsakyti knygų?

Jei esate registruotas Nacionalinės bibliotekos vartotojas, turintis galiojantį LIBIS vartotojo pažymėjimą, savo profilio informacijoje patikrinkite, ar einamaisiais metais atnaujinote registracijos duomenis (persiregistravote).

  • Norėčiau užsisakyti knygą, tačiau pamiršau slaptažodį. Gal galite priminti?

Portale www.ibiblioteka.lt rasite slaptažodžio priminimo funkciją arba skambinkite informacijos tel. (8 5) 249 7028.

  • Bandau užsisakyti knygas, kad galėčiau skaityti namuose, tačiau man nepavyksta, nes programa rodo pranešimą „Privalote persiregistruoti bibliotekoje“. Ar galima tai padaryti nuotoliniu būdu?

Persiregistruoti galima ne tik bibliotekoje, bet ir elektroninių paslaugų portale www.ibiblioteka.lt, patvirtinus savo tapatybę per e. valdžios vartus. Prisijungę portale prie savo paskyros, pasirinkite pranešimą „persiregistruoti“.

  • Kaip galėčiau grąžinti el. knygą? Ar ji bus grąžinta automatiškai?

Elektroninių paslaugų portale www.ibiblioteka.lt savo profilio informacijoje paspaudę „Užsakymai“ ir pasirinkę meniu punktą „El. knygos“, atversite „Pasiskolintų ir rezervuotų el. knygų“ lentelę, kurioje matysite skolinimosi duomenis bei veiksmų piktogramas. Atvėrus piktogramą „Veiksmai“, galėsite dokumentą grąžinti. Jei dokumento neperskaitėte per numatytą laikotarpį ir neturėjote galimybės pratęsti skaitymo laiko, sistema nustatytą dieną automatiškai atliks grąžinimo veiksmą.

  • Kaip galima įsigyti skaitytojo pažymėjimą vaikui iki 4 metų, kad galėtume imti knygas į namus?

Skaitytojo pažymėjimą galima įsigyti bibliotekos Informacijos ir registracijos punkte arba elektroninių paslaugų portale www.ibiblioteka.lt. Portale reikia užsakyti pažymėjimą globotiniui (pagal LIBIS bendro skaitytojo pažymėjimo naudojimo taisykles, globotinis yra asmuo iki 16 metų amžiaus, kuriam tėvai, įtėviai ar globėjai gali užsakyti pažymėjimą). Kai pažymėjimas perkamas globotiniui, registracijai prašomus duomenis reikia įvesti asmens (vaiko), kuriam pažymėjimas užsakomas. Portale rasite pagalbą: Skaitytojo pažymėjimo užsakymas ir išdavimas.

  • Ar galiu užsisakyti periodinius leidinius?

Taip, galima užsisakyti periodinius leidinius ir naudotis Žiniasklaidos skaityklos fondais.

  • Ar bibliotekoje galima naudotis kompiuteriais, kopijavimo aparatais?

Taip, yra galimybė naudotis kompiuterine įranga ir kopijavimo aparatais.

  • Ar bibliotekoje jau atidarytos skaityklos? Jeigu taip, ar galima jose mokytis kaip prieš karantiną?

Bibliotekoje visos skaityklos yra atviros ir jose galima naudotis įprastomis paslaugomis, tačiau laikantis tam tikrų saugumo reikalavimų.

  • Ar jau galima rezervuoti Muzikavimo erdvę, susitikimų kambarius?

Taip, šias erdves rezervuoti galima.

Paslaugų teikimas gali keistis atsižvelgiant į Vyriausybės nurodymus ir oficialias rekomendacijas. Visa aktuali informacija realiu laiku bus skelbiama Nacionalinės bibliotekos interneto svetainėje www.lnb.lt.