Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. balandžio 29 d.

Pokalbis su rašytoju Vidu Morkūnu apie jo knygą „Pakeleivingų stotys“

Rašytojo Vido Morkūno novelių rinktinė „Pakeleivingų stotys“ (2019, leidykla „Odilė“), ketvirtoji autoriaus knyga, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto išrinkta kūrybiškiausia 2019-ųjų knyga dar gerokai prieš karantiną. Kad tai viena pačių stipriausių ir originaliausių 2019 metų lietuvių literatūros knygų, ką tik pakartojo žurnalo „Metai“ balandžio numeryje pasirodžiusios diskusijos apie praėjusių metų knygas dalyviai kritikai Gintarė Bernotienė, Laimantas Jonušys, Donata Mitaitė, Jūratė Sprindytė.

Pats rašytojas nesivaiko populiarumo, nors puikiai numano, koks rašymas įtiktų plačiajai publikai. Jis nėra iš tų rašytojų, kurie rašo tik gražiai apie gražų gyvenimą, be to, ir siužeto vingiai jam nėra pats svarbiausias dalykas. Jam svarbiau netikėti rakursai, sugretinimai, įsižiūrėjimai ir atsivėrimai, subtilios meninės kalbos viražai. Jis – vienas pačių geriausių lietuvių rašytojų stilistų, vienas tų, apie kuriuos sakoma, kad turi savo žodį. O žodžiui, kaip patvirtina naujausia knyga, rašytojas yra itin reiklus, jam vis prireikia ir tų retų, senų žodžių, kurių reikšmės skaitytojui lieka tik apytikriai numanomos. Jis nepataikauja: tekstą sunku greitai skaityti, čia daug nutylėjimų, prozos pasaulis labai įvairus, o kartais net ir atšiauriai rūstus. Šios knygos herojai – sąmoningai tokie, kokių nerasime ant spalvotų žurnalų viršelių. Dauguma jų – likimo suluošinti, į visuomenės pakraštį nustumti žmonės. Knyga iš anksto perspėjo apie tai, kas dabar jau plačiai diskutuojama pandemijos akivaizdoje: pasaulis nėra tobulas. Tačiau ji pasiūlo ir išeitį: netobulume, iš pirmo žvilgsnio banalioje kasdienybėje galima rasti ypatingo grožio ir tobulumo akimirkų, dėl kurių verta gyventi.

2010 metais už geriausią lietuvių novelę pelnęs Antano Vaičiulaičio premiją, rašytojas laureato kalboje tvirtai ir aiškiai deklaravo savo įsipareigojimą „žodžiui ir sakiniui“. Dar kartą jis tai patvirtino ir šiame pokalbyje, kuriame svarstoma, ar naujausia knyga galėtų būti skaitoma kitaip šiuo laikotarpiu ir kiek pasikeitęs kontekstas keitė paties autoriaus požiūrį į jo knygą ir kūrybą. Prie pokalbio Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos TV studijoje rašytojas prisijungė tiesiai iš savo darbo kambario namuose, todėl pokalbis nuo knygos pasisuko ir apie jam svarbius kūrybinės laboratorijos dalykus bei planus. Pokalbyje galima sužinoti, ką šiuo metu rašo Vidas Morkūnas, tvirtinantis, kad kita knyga bus visiškai kitokia.

Pokalbio dalyviai: rašytojas Vidas Morkūnas ir Nacionalinės bibliotekos Lituanistikos skyriaus vadovas Dainius Vaitiekūnas.

Malonaus žiūrėjimo.