Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gegužės 6 d.

Pokalbis apie naujausią žurnalo „Metai“ numerį

Gegužės 5 d. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos TV studijoje viešėjo literatūrai skirto žurnalo „Metai“ vyriausiasis redaktorius poetas Antanas Šimkus. Jis pristatė naujausią, karantino laikotarpiu išleistą balandžio mėnesio numerį ir anonsavo būsimų dviejų numerių turinį. Vyriausiasis redaktorius taip pat papasakojo apie artimiausius „Metų“ bendradarbius ir kūrybišką redakcijos komandą, atskleidė įvairių viešai nematomų detalių apie redakcijos darbo užkulisius, kaip vieną svarbiausių leidinio tapatybės ženklų išryškindamas meninę vertę.   

1991 m. „Metai“ pakeitė iki tol daug metų leistą rašytojų žurnalą „Pergalė“. Iš pradžių žurnalo redaktorius buvo rašytojas Juozas Aputis, vėliau – rašytojas Danielius Mušinskas. Po jo redakcijos vairą perėmė A. Šimkus, jis „Metų“ komandai vadovauja jau penkerius metus. Per tą laiką keitėsi ne tik leidinio dizainas, bet ir kiti dalykai, apie kuriuos pokalbyje papasakojo svečias. Jis pabrėžė ir gerų tradicijų tęstinumą: „Metai“ negali pasirodyti be skirtingų kartų poezijos ir prozos, be eseistikos ir kritikos. Be to, kai kurie „Metų“ tekstai yra laisvai prieinami internete.

A. Šimkus pasidžiaugė gražiomis šių metų balandžio mėnesio „Metų“ publikacijomis ir būsimų numerių tekstais, vildamasis, kad tai bus įdomu ir skaitytojams. Beje, „Metai“ kitame numeryje paskelbs Kazimiero Ralio 1915 metų dienoraščių fragmentų – tai, anot pašnekovo, graži sąšauka su neseniai Nacionalinėje bibliotekoje išleistu Władysławo Wielhorskio karo metų dienoraščiu (Władysław Wielhorski, „Dienoraštis“, 2019, iš lenkų k. vertė Irena Aleksaitė, sudarytojas ir mokslinis redaktorius Tomasz Błaszczak, redaktorė Asta Miltenytė), kurio ištrauką žurnalas taip pat buvo paskelbęs. Šie autoriai Pirmojo pasaulinio karo metais gyveno Lietuvoje, visai netoli vienas kito.

Pokalbio pabaigoje A. Šimkus „Metų“ skaitytojams pateikė klausimą, į kurį vienas teisingai atsakęs gaus prizą – naujausią „Metų“ žurnalo numerį: kiek nuo 1991 iki 2020 m. gegužės yra išleista „Metų“ žurnalo numerių?

Atsakymus kviečiame siųsti iki gegužės 9 d. (imtinai) adresu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Laimėtojas bus paskelbtas Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos „Facebook“ paskyroje, žinutės apie šį vaizdo įrašą komentarų skiltyje. Dėl prizo atsiėmimo sąlygų su laimėtoju bus susisiekiama asmeniškai.  

Pokalbio dalyviai: Antanas Šimkus, poetas, žurnalo „Metai“ vyriausiasis redaktorius, ir Dainius Vaitiekūnas, Nacionalinės bibliotekos Lituanistikos skyriaus vadovas.